Kan Uruguay zonder Suarez de Colombiaanse trein een halt toeroepen?

James Rodriguez (Colombia) © BelgaImage
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Met Uruguay of Colombia sneuvelt een nieuwe outsider voor de wereldtitel.

Het staat nu al vast dat minstens één Zuid-Amerikaans land de halve finales haalt in Brazilië. In de achtste finales nemen niet alleen Brazilië en Chili maar ook Colombia en Uruguay het tegen elkaar op. De winnaars van beide confrontaties treffen elkaar in de halve finales.

Van die twee laatste landen hebben de Colombianen tot dusver de sterkste indruk nagelaten. Het team van bondscoach José Pekerman won overtuigend groep C met een negen op negen, na zeges tegen Griekenland (3-0), Ivoorkust (2-1) en Japan (1-4). James Rodriguez van AS Monaco en Jackson Martinez van FC Porto zijn samen goed voor vijf van de negen doelpunten van ‘Los Cafeteros’.

Of de Colombiaanse trein aan hetzelfde tempo blijft voortdenderen tegen Uruguay, valt nog af te wachten. La Celeste verloor zijn eerste wedstrijd in de zogenaamde ‘Groep des Doods’ (D) tegen het verbazende Costa Rica met 1-3, maar knikkerde vervolgens wel Engeland (2-1) én Italië (1-0) uit het toernooi.

Een belangrijke pion in het Uruguayaanse elftal bleek opnieuw Luis Suarez, de geniale maar tegelijk onhandelbare spits van FC Liverpool. Tegen Costa Rica herstellend van een blessure nog op de bank, maar tegen Engeland de matchwinnaar met twee fantastische doelpunten.

Maar tegen Colombia zal Uruguay het zonder Suarez moeten stellen. Tegen Italië ging ‘de pitbull’ weer door het lint. Hij beet verdediger Giorgio Chiellini in de schouder maar omdat scheidsrechter Marco Rodriguez de fase niet had gezien of verkeerd had beoordeeld, ontsnapte Suarez aan de uitsluiting. Op basis van de videobeelden besliste de FIFA donderdag om Suarez alsnog te schorsen voor negen wedstrijden. Hem zien we dus niet meer in actie op dit WK.

Eén ding is zeker: een van deze twee landen, die voor de start van het WK werden beschouwd als gevaarlijke outsiders voor de wereldtitel, moet na vanavond zijn koffers pakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier