Kenneth Brylle: “Vleminckx ís Club Brugge”

© ImageGlobe

De Deense ex-spits Kenneth Brylle wordt volgend seizoen spitsentrainer en scout van Club Brugge. Voor S/VM liet hij alvast zijn licht schijnen over de spitsen van nu (Kouemaha, Akpala), die van volgend seizoen (Vleminckx) en zij die nog moeten komen.

“Als ik een aanvaller scout, kijk ik vooral naar de manier waarop hij zonder bal beweegt als zijn ploeg in balbezit is”, geeft de toekomstige Club-scout zijn visie prijs. “Meestal kan ik dan zien of het ingestudeerd of instinctief is. Een hele goeie spits is ermee geboren en dat kan je nog aanscherpen door erop te trainen. Iemand die intuïtief loopt en acht keer op de tien op de plaats is waar de bal komt, zal er meestal ook iets goeds mee doen.” Brylle verwijst daarbij graag naar Javier ‘Chicharito’ Hérnandez, de jonge Mexicaan van Manchester United. “Als de bal op de zijkant is, weet hij perfect waar hij moet lopen en daar kan ik ongelooflijk van genieten. Een spits moet veel meer bewegen zonder bal dan velen denken.”

Over de spitsen die dit seizoen de dienst uitmaakten bij Club Brugge, is Kenneth Brylle al een pak minder lyrisch. Dorege Kouemaha en Joseph Akpala scoorden samen amper negen doelpunten in deze campagne. “En dat kan niet,” oordeelt de Deen.

“Tegen Lokeren zag ik dat ze het vertrouwen misten om een actie te maken en op doel te trappen. Ik sta er te ver van af om te oordelen, maar het lijkt mij een mentale kwestie en daar kan ik een belangrijke rol in spelen.” Al breekt hij -opvallend- wel een lans voor Akpala: “Akpala is technisch misschien niet zo sterk, maar werkt wel keihard en dat apprecieert het volk.”

In die optiek werd met Vleminckx al een eerste aanwinst voorgesteld waar Brylle echt in gelooft. “Vleminckx ís Club Brugge: enthousiast, energiek, trekken, sleuren, vechten, nergens bang van zijn en nooit opgeven. Ik denk dat hij bij NEC door de specifieke training van de spitsentrainers Kluivert en De Gier doelgerichter is geworden. In Nederland wordt weliswaar een ander voetbal gespeeld dan in België, minder fysiek en met meer ruimte, maar ik denk wel dat hij Club een surplus zal geven.” (CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier