‘Kerimov is geen voetbalkenner’

© BELGAIMAGE

RC Genk neemt het in de 1/16e finales van de Europa League op tegen FC Anzji. Kinesist Stijn Vandenbroucke, die een jaar bij de Russische club werkte, getuigt in Sport/Voetbalmagazine over voorzitter Soelejman Kerimov.

Begin augustus 2013, goed dertig maanden na de overname van FC Anzji, trok voorzitter Soelejman Kerimov er de stekker uit en werd het budget van 180 miljoen euro naar 60 miljoen teruggeschroefd.

De logische leegloop volgde. “Intriguing to see a whole team being sold! 11 gone, a few more to go! The football circus!” twitterde Vandenbroucke op 29 augustus van vorig jaar, waarna ook hij uit Dagestan vertrok.

Dagestan naar de top

Met de aankoop van Anzji Machatsjkala in januari 2011, twee jaar nadat het kampioen in tweede klasse geworden is, wil hij Dagestan op de kaart zetten. Niet als schurkenstaat, maar als voetbalhoofdstad van Rusland (en Europa).

Er komt een nieuw voetbalstadion, er zullen minstens zeven trainingscentra gebouwd worden, buitenlandse vedetten komen de ploeg versterken.

Topvoetbal, zo klinkt het, moet de inwoners van Dagestan blij maken. Een nobele gedachte in een van de armste regio’s van Rusland, waar het gemiddeld inkomen amper 250 euro per maand bedraagt en de werkloosheidsgraad tegen de vijftien procent aanschurkt.

“De voorzitter was alleen de dag van de wedstrijd in Dagestan, maar hij kwam wel na elke match – winnen of verliezen – naar de kleedkamer. Op zijn manier maakte hij toch deel uit van de groep”, zegt Vandenbroucke.

Gratis eten

De thuiswedstrijden van FC Anzji waren altijd uitverkocht. Vandenbroucke: “De inwoners hadden het gevoel dat ze deel uitmaakten van een project, er stonden ook altijd twee of drie spelers uit Dagestan in de basis, maar de club en de streek kwamen voortdurend negatief in het nieuws. Terrorisme, bomaanslagen, armoede…”

“De voorzitter bouwde scholen, legde voetbalvelden aan en pootte er een fantastische jeugdacademie neer. En tijdens de ramadan spaarde hij kosten noch moeite: gratis eten voor alle supporters na de wedstrijd…”

Geen structuur

In de loop van vorig seizoen kwamen er een aantal gesprekken tussen Kerimov, Eto’o en de Vandenbroucke.

“Kerimov is totaal geen voetbalkenner, maar ik probeerde de vergelijking tussen een voetbalclub en het zakenleven te trekken.”

“In zijn bedrijven had hij een duidelijke structuur, waarin mensen naar boven moesten rapporteren en verantwoordelijk waren voor de resultaten. Maar in zijn voetbalclub was er geen structuur, geen budget en moest niemand verantwoording afleggen… Dat zag hij na een aantal gesprekken ook zélf in.”

Er werd een nieuwe structuur uitgetekend, maar begin dit seizoen ging dan plots de stekker eruit.

Vandenbroucke: “Verrassend. Ik was net medisch directeur geworden en had een volledig nieuw team samengesteld, met specialisten uit de Premier League en Italië. En plots stonden ze van de ene op de andere dag op straat. Frustratie, want ik had echt het gevoel dat er nu wél een ideale structuur stond.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content