Kevin De Bruyne in een dipje

Kevin De Bruyne © Belga Image
Thomas Bricmont

De kans groeit dat KDB vanaf het begin van de wedstrijd tegen Italië op de rechterflank geplaatst wordt, schrijft Thomas Bricmont.

‘Jullie hebben het ook gezien. Kevin was de laatste dagen niet in topvorm,’ verklaarde bondscoach Marc Wilmots tijdens de persconferentie. ‘We hebben gepraat en ik heb weer een lachende Kevin gezien. Maar die weerslag is normaal, hij heeft een lang seizoen gehad, een kwetsuur, hij klom weer naar de top, er is de geboorte van zijn kind geweest, enz.’.

Kevin De Bruyne is een beetje moe. Zowel op de trainingen als tijdens de voorbereidingsmatchen straalde hij niet meer zoals op 12 april laatstleden, de avond van de terugmatch van de kwartfinales van de Champions League tussen Manchester City en de PSG waar hij de Parijzenaren op de knieën kreeg. Dat is natuurlijk absoluut niet alarmerend. D-day is maandag.

Toch zijn de voortekens niet echt hoopgevend. Aan de ene kant evolueert zijn associatie met Hazard niet terwijl beide spelers toch duidelijk elkaar willen vinden en hun spel combineren. KDB is teruggetrokken op en naast het veld. De roodharige is nooit een sfeermaker geweest: hij laat die rol graag over aan Radja Nainggolan. De Citizen is wel de eerste om het spel te openen als de bal niet rolt zoals hij dat wilt. Maar sinds het begin van de voorbereiding is onze playmaker lusteloos.

Aan de andere kant hebben de wedstrijden tegen Zwitserland, Finland en Noorwegen dat kleine dipje bevestigd. De klassieke weerslag waar een groot aantal spelers uit Premier League die zwoegen om uit te blinken in grote toernooien, onder lijden.

Maar ook als het wat minder gaat zoals tijdens de 10 afgelopen dagen, behoudt De Bruyne zijn uitzonderlijke stijl waarmee hij de bal in het Zwiterse doel van Sommer schopte of een mooie bal op het hoofd van Eden Hazard legde waarmee hij in de tweede helft van de wedstrijd tegen Noorwegen wisselde.

De kans groeit dat KDB vanaf het begin van de wedstrijd op de rechterflank geplaatst wordt. Hazard zou op de andere flank staan ‘zodat hij zijn vrijheid kan terugvinden’, dixit Wilmots. Zo zou onze bondscoach zijn middenveld kunnen versterken met het trio Witsel-Fellaini-Nainggolan. Een formule die een jaar geleden bijzonder efficiënt bleek tegen de Bleus, de meest volmaakte prestatie van het Wilmotstijdperk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier