Koeman: ‘Barça van Guardiola was meest complete team ooit’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Ronald Koeman is met Feyenoord op stage in Marbella. De Spaanse sportkrant Marca vroeg hem naar de sterkte van het huidige FC Barcelona.

De Nederlandse verdediger maakte deel uit van het Dream Team onder Johan Cruijff aan het begin van de jaren ’90 en scoorde voor dat FC Barcelona het doelpunt dat hen de Europacup 1-zege schonk in 1992. Vaak wordt naar die ploeg verwezen als één van de beste elftallen ooit. Maar daar is Koeman het niet helemaal mee eens.

“De filosofie van Cruijff was het begin, hij gebruikte voor het eerst aanvallend ingestelde spelers op de flanken”, zegt Koeman. “Dat type voetbal bereidde de weg voor wat later zou volgen. Maar Guardiola’s ploeg was een verbeterde versie van ons Dream Team.”

“Hoewel het team niet fel gewijzigd is, geniet ik dezer dagen minder van FC Barcelona. Elke trainer brengt zijn eigen touch aan. Dit gezegd zijnde: het Barça van Guardiola speelde het meest complete voetbal dat ik ooit zag. Zijn team kon het hoge niveau ook constant aanhouden, ze waren altíjd goed. Met onze ploeg speelden we soms heel goed, maar soms ook minder. Met hoogtes en laagtes.”

Volgens de Feyenoordtrainer is veel van die verdiensten toe te schrijven aan drie spelers in het bijzonder: “Als je Messi, Iniesta en Xavi in je ploeg hebt… Messi kan wedstrijden beslissen in zijn eentje. Zoals Ronaldo dat doet bij Real Madrid. Dat soort spelers zijn een zegen voor elke coach, ze bepalen het resultaat in je voordeel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier