Komst Noord-Korea wekt weerstand op in Zimbabwe

© Reuters

Zimbabwe heeft er alles aan gedaan om een WK-team te huisvesten voor of tijdens het WK, om zo het toerisme naar het land van president Robert Mugabe nieuw leven in te blazen. De komst van Noord-Korea levert voorlopig echter alleen negatieve publiciteit op.

Noord-Korea, dat zich voor het eerst sinds 1966 weer plaatste voor een WK-eindronde, komt de komende weken naar Zimbabwe. Ze zouden in Bulawayo, de belangrijkste stad van de provincie Matabeleland (in het westen van het land) verblijven.

Dat idee stuit echter op felle weerstand van de plaatselijke bevolking.

Na de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 brak in Matabeleland een opstand los tegen het bewind van Robert Mugabe. Het duurde vijf jaar vooraleer de opstandelingen werden neergeslagen. Naar schatting 20.000 mensen verloren daarbij het leven.

Volgens de kleine oppositiepartij ZAPU (Zimbabwe African People’s Union) gebeurde dit door troepen die door Noord-Koreanen werden opgeleid en was er sprake van een genocide.

ZAPU dreigt het oefenkamp van het Noord-Koreaanse voetbalteam te verstoren. “Ook als ze niet naar Bulawayo komen”, aldus een woordvoerder. “Waar ze ook naartoe gaan, we zullen ze vinden.”

Minister van Sport David Coltart probeerde de gemoederen te bedaren. “Het is nog niet duidelijk wanneer de Noord-Koreanen zullen arriveren”, zei hij.

“We zullen hen vragen om rekening te houden met de gevoeligheden in dit land. Er mogen geen oude wonden opnieuw geopend worden. Het is echter ook niet fair om jonge Noord-Koreaanse voetballers verantwoordelijk te houden voor zaken die gebeurden voor ze geboren waren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier