Koop de wijn van Iniesta

Bodega Iniesta © /
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hij wordt met de jaren beter. Schenk een glas in en blik mee vooruit op Spanje – Kroatië.

Wie werd na de Spaanse bekerfinale tussen Barcelona en Sevilla verkozen tot man van de match? Wie strooide tegen Tsjechië en Turkije met wereldpasses, degradeerde de tegenstanders tot strompelende holbewoners en werd in die twee wedstrijden verkozen tot … man van de match? En wie werd, naast Carles Puyol, als enige Spanjaard in het EK-elftal aller tijden gestemd door meer dan 3,5 miljoen mensen?

Juist, Andrés Iniesta. Tweeëndertig is hij ondertussen, maar hij oogt nog zo fris als een ongepluimd hoentje. De passie zit vanbinnen. La pasión va por dentro. Dat is de slagzin van Bodega Iniesta, het domein in Fuentealbilla – de geboorteplaats van Andrés – waar de familie Iniesta druiven verbouwd.

Het is een leuze die als gegoten bij de speler past. Hij is geen man van grote gebaren, oververhitte reacties of aangebrande uitspraken. Nee, op dat vlak is hij eerder het soort grijze muis waar Zlatan Ibrahimovic zijn neus voor ophaalt.

Maar mocht er ooit een dissectie op hem worden gedaan, dan zit op de plaats van zijn hart ongetwijfeld een bal, is zijn aorta witgekalkt en heeft hij grasgroene longen.

Of zoals Jan Mulder het omschreef: ‘Aan de voet van de meeste spelers is de bal een dood voorwerp, bij Iniesta lijkt het ding plots tot leven te komen.’

Minuto 116

Het is bekend: een doelpuntenmachine is Iniesta niet, maar door één goal zal hij toch de geschiedenis ingaan. Die waarmee hij in de WK-finale van 2010 de wereldtitel aan Spanje bezorgde en Nederland onderdompelde in Douwe Egbertszwart in plaats van polonaiseoranje. Het gebeurde in de 116e minuut.

Bij Bodega Iniesta speelden ze er handig op in. Als je er nu een bestelling plaatst voor meer dan 30 euro, krijg je er gratis een fles rode wijn Minuto 116 bij. Of de druiven gekneusd werden op traditionele wijze door de fluwelen voeten van Andrés zelve, is niet bekend, maar de smaak kan niet anders dan goddelijk zijn.

Antidiva

‘Met een goede sfeer in de kleedkamer win je geen toernooien, maar het helpt wel’, liet bondscoach Vicente Del Bosque nog optekenen in dit blad voor aanvang van het EK. En laat dat nu net kenmerkend zijn voor La Roja op dit moment.

Iker Casillas die fluitend de handschoenen klaarlegt van David De Gea, Gerard Piqué en Sergio Ramos die bijna kussend het veld opkomen, Cesc Fàbregas die highfivend zijn plaats laat aan Koke,… Nog meer dan de Belgen lijken de Spanjaarden een hechte vriendenbende.

De verpersoonlijking van die ‘sveer is gut‘-attitude is Iniesta. Kapsones noch vedetteneigingen, de tegenpool van Cristiano Ronaldo en andere Zlatans, de antidiva als het ware. Hem moet je geen spiegel voorhouden. Integendeel, hij ís de spiegel. Ja, schenk nog maar een glas wijn in en denk daar gerust even over na.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier