Koster: ‘Lestienne heeft zijn leergeld wel betaald ondertussen’

Maxime Lestienne kende onder Adrie Koster zijn doorbraak bij Club Brugge. © BELGA

Maxime Lestienne werd voorgesteld bij PSV Eindhoven, waar hij Memphis Depay dient te vervangen. Adrie Koster gelooft in de slaagkansen van onze landgenoot.

Adrie Koster haalde Lestienne in 2010 naar Club Brugge en was er twee jaar trainer van de linkspoot. “Ik had hem bij Mouscron al vaak zien voetballen. Een erg groot talent, en ik wist dat hij alleen maar beter kon worden. Het is een échte linksbuiten, een vaardige linkspoot dus. Dat soort spelers moet je tegenwoordig met een lantaarntje zoeken.”

“Het is een boeffie. Hij had bij Club destijds wat tijd nodig om zich aan te passen”, aldus de trainer in Sport/Voetbalmagazine. “In die tijd moest hij nog leren wat het precies inhoudt om prof te zijn.” De eerste kennismaking met de eigenzinnigheid van het talent krijgt Koster tijdens een evaluatiegesprek. “Hij kreeg in het begin al aardig wat speelminuten, maar stond lang niet altijd in de basis. Zeventien jaar oud was hij, maar in dat gesprek kwam hij vertellen dat hij erover nadacht om weg te gaan… Niet doen, je kunt je hier prima blijven ontwikkelen, zei ik.”

Een brutaaltje met een gebruiksaanwijzing dus. “Maar wel in de goede zin van het woord. Misschien heb je dat ook wel nodig om te slagen.”

Volgens Koster moeten de uitspattingen van Lestienne niet worden overdreven. “Ik heb nooit échte problemen met hem gehad. Hij zal in de loop der jaren zijn leergeld wel hebben betaald, dus voor gedoe hoeven ze bij PSV volgens mij niet zo bang te zijn. Die transfer naar Qatar is misschien niet zo’n goede keuze geweest, maar ik denk zeker dat hij nog steeds de kwaliteiten heeft om het bij PSV goed te doen”, aldus de man die zelf ook vier jaar in Eindhoven speelde. “Het Nederlandse voetbal is lekker open, dat past wel bij hem. Bovendien: Eindhoven is niet zo ver van België, dat is ook een pre.”

In Brugge treft de jongeling naast Koster nóg een Nederlander aan. Lestienne speelt er tweeënhalf jaar samen met Ryan Donk. Ook de voormalige verdediger van onder meer AZ en tegenwoordig in dienst van Kasimpasa geeft hoog op van de voetbalkwaliteiten van zijn oude maatje. Beide spelers konden goed met elkaar opschieten. “Hij heeft een heel gevaarlijke dribbel en geeft echt nooit op, maar zijn grootste kwaliteit is misschien wel dat hij álles op honderd procent doet. Iedere aanval gaat in volle sprint. Een minder punt is misschien zijn rechter, zijn chocoladebeen. Maar dat kan hij prima omzeilen met zijn linker, die is echt geweldig. Daar schiet hij zó makkelijk mee.” De nieuwe Memphis Depay? Donk denkt even na. “Ik denk het niet, het fysieke gedeelte is bij Maxime een heel stuk minder. Qua snelheid en acties doet hij me meer denken aan een jonge Arjen Robben.”

(Dolf van Aert)

Lees de hele reportage over Maxime Lestienne bij PSV in Sport/Voetbalmagazine van 15 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier