“Kouyaté kan de Europese top aan”

© Belga

Cheikhou Kouyaté heeft zich ontpopt tot een essentiële schakel in de centrale as van de competitieleider.

Woensdag stond Anderlecht – KV Kortrijk op het programma in play-off 1. De speler die met een apart gevoel aan de wedstrijd begon, was Cheikhou Kouyaté. De jonge Senegalees stond vorig seizoen als huurling in de basis bij de tegenpartij en heeft zich inmiddels ontpopt tot een essentiële schakel in de centrale as van de competitieleider. Zijn trainer bij Kortrijk was Hein Vanhaezebrouck, en die wist al langer dat Kouyaté tot grootse dingen in staat was, zo zegt hij aan Sport/Voetbalmagazine.

“In de eerste maanden dat Cheikhou bij ons zat, was hij nog niet helemaal klaar voor het eerste elftal. Onze analyse was snel gemaakt: sterke jongen, groot loopvermogen, inzet en een winnersmentaliteit. Zijn enige minpunt: het snelle voetbal, hij nam te veel tijd voor zijn acties. Aan zijn passes was ook nog werk, want die vlogen meer door de lucht dan dat ze over de grond rolden. We besloten hem in de eerste maanden niet op te stellen, om de ruwe stukken nog wat te polijsten. Bij Anderlecht waren ze bezorgd dat hij niet speelde, maar we hebben de mannen van het Astridpark gerustgesteld dat hij zeker zijn kans ging krijgen in het eerste elftal van Kortrijk. Nadat hij het uitvoetballen onder de knie had, was Kouyaté niet meer uit de basiself te houden”, zegt Vanhaezebrouck.

“Kouyaté speelde vroeger als spits, waardoor hij de neiging heeft om naar voren te trekken. Aan de andere kant is hij ook nuchter genoeg om te beseffen dat hij ook zijn werk heeft in de verdediging. Hij is zoals ze nu zeggen een box-to-boxspeler”, besluit hij.

Over zijn toekomst laat Vanhaezebrouck geen twijfels bestaan: “Kouyaté kan de Europese top aan. Zet hem in de selectie van Arsenal en ik ben er zeker van dat hij jongens zoals Diaby en Denilson uit de ploeg houdt. Hij heeft echt een grote stap vooruit gezet. Door te spelen in de driehoek met Lucas Biglia en Jelle Vandamme komt hij zeer goed tot zijn recht, en door zijn speelwijze laat hij de andere spelers ook beter voetballen. Hij speelt er op een sneller en hoger niveau, en wordt goed ondersteund door zijn medespelers. Ik was dan ook verbaasd toen de mensen van Anderlecht me zeiden dat ze nooit hadden gedacht dat hij dit niveau kon halen. Ik denk dat ze nu ook wel beseffen dat ze naast Lukaku nog een goudhaantje in de rangen hebben.”

Gauthier Vervaeke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier