‘Kovac had niet genoeg persoonlijkheid voor de jungle van Bayern’

© Belga Image

Gisteren/zondag nam Bayern München afscheid van coach Niko Kovac. Om zijn ontslag wat meer te kaderen beantwoordt hoofdredacteur Jacques Sys vijf stellingen.

Zelfs met een nieuwe titel wou Bayern nog steeds afscheid nemen van Kovac.

Jacques Sys: ‘Ja, dat klopt zeker. De vernedering tegen Eintracht Frankfurt (5-1), nota bene de ex-ploeg van Kovac, was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Want het zat er al langer aan te komen. Na de moeizame 1-2 overwinning in de beker tegen Bochum van vorige week kwam het echt dichtbij. Iedereen kon dat aanvoelen. En kijk, een week later is het gebeurd.

‘Dat het nog zo lang duurde kwam door de dubbel, de overwinningen en ook wat door de tweestrijd binnen het Bayern-bestuur. Tussen manager Uli Hoeness en voorzitter Karl-Heinz Rummenigge was het al even duidelijk wie voor Kovac was en wie niet. Hoeness was een grote fan, maar die vertrekt binnenkort alweer dus eigenlijk was het ook daar al duidelijk dat Kovac met zijn hulp niet veel meer was.

‘Van Rummenigge kreeg hij dan weer vooral verwijten naar zijn hoofd geslingerd. Het grootste gebrek was volgens de voorzitter dat de ploeg er te lang over deed om aan de goal te raken. Hij zei daar zelf over: ‘Liverpool speelt aan 200 km/u, wij aan 100′. Ja, dat zegt meer dan genoeg over zijn houding.’

Robert Lewandowski zorgde er zelf voor dat Kovac het nog kon uitzingen tot zondag.

‘Ook correct. Maar misschien niet alleen Lewandowski, ook Neuer. Die zit terug op zijn oude niveau en dat betekent absoluut topniveau. Hij heeft er vaak voor gezorgd dat Bayern met de winst naar huis ging en ook de absolute blamages werden door hem vermeden.

‘En wat Robert Lewandowski dit seizoen aan het presteren is, is werkelijk ongelooflijk. In iedere match scoorde hij al, en dat is in competitie, beker en Champions League. En het is ook niet dat hij bij de beste ploeg van de wereld speelt. Het middenveld brengt volgens het bestuur namelijk niet genoeg aan en ook van de flanken komt er niet al te veel.

‘Lewandowski is voor mij op dit moment de meest slagvaardige spits van Europa. Neem hem weg en Bayern wordt een middenmoter. Dus we kunnen wel stellen dat de Pool en Neuer Kovac tot hier hebben gebracht.’

Van Eintracht Frankfurt naar Bayern gaan was een te grote stap voor Kovac.

‘Dat is moeilijk in te schatten. We moeten ook wel zeggen dat hij geen eerste keuze was. Bayern wou eigenlijk vooral dat succescoach Jupp Heynckes aanbleef en daarna had je eerst nog Thomas Tuchel en Julian Nagelsmann. Kovac was dus eigenlijk een zoveelste kandidaat.

‘Hij was ook goed omringd natuurlijk met zijn broer en kende de club al van toen hij er speelde. Dat zijn wel twee belangrijke factoren waarom het wel had kunnen lukken. Maar het is zo moeilijk om coach te zijn bij Bayern. Het bestuur zit continu op je nek, want met Rummenigge en Hoeness heb je twee ex-spelers die bovendien ook nog heel veel interlands achter hun naam hebben. Zij kunnen een club leiden en hebben kennis van een voetbalploeg. Dat is bijna uniek voor een bestuur.

‘Maar dus ook wel verstikkend. Die twee zitten kort op alles. Op je wissels, op je tactiek, … En dan moet je ook nog kunnen omgaan met de boulevardpers. Die nemen dan weer heel je persoonlijke leven onder de loep. Dat moet je toch maar allemaal aankunnen en iemand met een zwakke persoonlijkheid als Kovac kon dat niet te baas. Hij had te weinig persoonlijkheid voor de jungle van Bayern.’

Het Bayern-bestuur heeft met een slechte transferperiode het ontslag van Kovac in de hand gewerkt.

‘Nee, dat kan je niet meteen zeggen. Ze hadden van vorig seizoen al een serieuze kern overgehouden. Oké, Robben, Ribéry en Hummels zijn weg, maar die zijn ook goed opgevangen. Met Coutinho heb je wel een speler van wereldklasse waarvan echt verwacht werd dat die heel wat zou bijbrengen. En dan haalden ze ook nog Benjamin Pavard en Lucas Hernández, die beiden wereldkampioen werden.

‘De problemen lagen ook in het verdedigende compartiment. Het is niet voor niks dat iemand als Niklas Süle kon ontbolsteren vorig seizoen. Maar nu is hij samen met Hernández geblesseerd en dan krijg je een klap in je gezicht van Frankfurt.

‘Het probleem lag dus echt wel voornamelijk bij Niko Kovac. Hij had zowel de ploeg als zichzelf niet meer in de hand en dan zie je dat afgespiegeld op het veld. Je had nooit het gevoel dat hij de ploeg naar een hoger niveau kon tillen, terwijl dat met dit team wel mogelijk was.’

Ajax-coach ten Hag kan het tij doen keren bij Bayern.

‘Ja, dat kan wel. Zeker hoe hij speelt met Ajax, zie ik dat wel goed komen. Alleen, net zoals ik hierboven zei: je kan goed spelen met een minder team zoals Frankfurt en Ajax, maar Bayern is toch nog iets helemaal anders. Zou het de stap te hoog zijn? Dat kan zeker wel, ja.

‘Ik ken Erik ten Hag niet genoeg om een uitspraak te kunnen doen over zijn persoonlijkheid, maar dat is wel het belangrijkste waarom hij zal slagen of niet. De druk binnen de club is iets, maar de boulevardpers is nog iets anders.

‘De nieuwe coach van Bayern moet passen binnen de cultuur. Ze gaan hem zeker niet zomaar kiezen. Ten Hag heeft dat wel wat, want hij coachte nog de amateurs. Maar wat gaat interim-coach Hans Flick nog doen? Hij neemt het roer nu tijdelijk over en die heeft ook veel ervaring van bij de nationale ploeg en Bayern zelf. Ik weet echt niet wie het gaat moeten doen bij Bayern.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier