Kroatië bezorgt Argentinië en Messi fikse kater

Kroatische spelers vieren hun overwinning tegen het Argentijnse elftal © REUTERS

Kroatië heeft zich donderdagavond op het WK voetbal in Rusland na 3-0 winst tegen Argentinië verzekerd van een plaats in de achtste finales. Voor de vicewereldkampioen en sterspeler Lionel Messi dreigt verrassend de uitschakeling in de groepsfase.

Ante Rebic scoorde in de 53e minuut de openingsgoal in Nizhny Novgorod, na een blunder van de Argentijnse doelman Caballero. Luka Modric verdubbelde met een knap schot in 80e minuut de Kroatische voorsprong. In de toegevoegde tijd legde Ivan Rakitic de 3-0 eindstand vast.

Kroatië is met 6 op 6 geplaatst voor de achtste finales. Argentinië heeft slechts 1 op 6 en flirt met de uitschakeling. Morgen/vrijdag staan Nigeria en IJsland tegenover elkaar in de andere match van groep D. IJsland hield in zijn eeste duel Argentinië in bedwang (1-1), terwijl Nigeria met 0-2 verloor van Kroatië.

Op de slotspeeldag volgende week dinsdag (26 juni) staan Nigeria/Argentinië en IJsland/Kroatië op het programma. De Argentijnen hebben hun lot niet meer in eigen handen.

Na het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen IJsland voerde de Argentijnse bondscoach Jorge Sampaoli drie wijzigingen door in zijn elftal. Lucas Biglia, Angel di Maria en Marcos Rojo verdwenen uit de basis voor Gabriel Mercado, Marcus Acuna en Enzo Perez. Juventus-vedetten Dybala en Higuain moesten dus opnieuw op de bank starten.

Bij Kroatië veranderde coach Zlatko Dalic zijn elftal in vergelijking met de 2-0 zege tegen Nigeria op een plaats. Andrej Kramaric verdween uit de ploeg voor Marcelo Brozovic.

Argentinië eiste vanaf de aftrap het balbezit op maar slaagde er ondanks veel goede wil niet echt in uitgespeelde kansen te creëren. Kroatië zorgde voor hoge pressing en hield de rangen gesloten. Pas na een half uur vonden de Argentijnen een goeie opening, maar Perez liet de 1-0 liggen door knullig naast het lege doel te trappen. Kroatië reageerde vrijwel meteen via Mandzukic, die slim aan de tweede paal opdook maar naast kopte. Zo bleef het 0-0.

Acht minuten na de pauze viel dan toch een goal, weliswaar na geblunder van de Argentijnse goalie Caballero. Die gaf bij het uitvoetballen het leer zomaar aan Rebic, waarna de Kroaat van Fiorentina het met een mooie volley afmaakte.

Argentinië moest, voor de ogen van Maradona, nu vol aan de bak. Higuain kwam Agüero vervangen en ook Salvio ruimde plaats voor Pavon. Maar in plaats van de gelijkmaker, viel de goal opnieuw aan de overkant. Luka Modric maakte er met een prachtig schot 2-0 van. Ivan Rakitic legde in de slotminuten de onwaarschijnlijke 3-0 eindstand vast.