Kroatië en Italië delen de punten (1-1)

© Reuters

Na een goede eerste helft leek de Squadra Azzurri met een 1-0 tussenstand op weg naar de kwartfinales, maar in de 72e minuut besliste Mario Mandzukic (Wolfsburg) daar met zijn derde treffer van het toernooi anders over.

Italië en Kroatië hebben in het Poolse Poznan 1-1 gelijkgespeeld op de tweede speeldag in groep C op het EK voetbal. Beide landen namen één helft voor hun rekening. Andrea Pirlo opende voor de rust de score voor Italië, Mandzukic maakte in de tweede helft gelijk.

Kroatië, dat met Vukojevic (ex-Lierse), Perisic (ex-Club Brugge) en Jelavic (ex-Zulte Waregem) net als tegen Ierland opnieuw drie spelers met een Belgisch verleden aan de aftrap bracht, begon aarzelend aan de wedstrijd en het openingskwartier was volledig voor de Italianen. Enfant terrible Mario Balotelli kreeg liefst vier kansen, maar het vizier van de Manchester City-spits stond niet op scherp. Draaischijf Pirlo besloot dan maar het heft in eigen handen te nemen. Vijf minuten voor de rust krulde de Juventus-middenvelder een vrije trap enig mooi over de muur in de kortste hoek (1-0).

Italië plooide na de rust achteruit en na 72 minuten stond de gelijkmaker dan toch op het scorebord. Een knappe voorzet bereikte Mario Mandzukic aan de tweede paal. De aanvaller van Wolfsburg trapte zijn derde doelpunt van het toernooi voorbij Buffon (1-1). De Kroaten drongen nog verder aan, maar gescoord werd er niet meer.

‘De gelijkmaker was verdiend’

De Kroatische bondscoach Slaven Bilic was na afloop van het 1-1 gelijkspel tegen Italië een tevreden man. “Ik moet mijn ploeg feliciteren voor dit resultaat”, liet Bilic duidelijk verstaan. Kroatië was in de eerste helft nergens en keek bij de rust tegen een 1-0 achterstand aan. Na de pauze zorgde Mario Mandzukic met zijn derde van het toernooi voor de gelijkmaker. “In de tweede helft hebben we enorm veel wil en karakter getoond. Voor de rust hadden we veel problemen met Balotelli en Cassano, maar daarna hebben we onze tactiek met succes aangepast. De gelijkmaker was dan ook verdiend”, aldus de excentrieke Kroaat. (Belga/INM)