Kroatië houdt Spanje van groepswinst, Tsjechië uitgeschakeld

Turkse supporters steken vuurwerk af op het veld en in de tribunes © REUTERS

Kroatië heeft zich dinsdag tot winnaar van groep D op het EK gekroond. Dankzij een doelpunt van Ivan Perisic (ex-Club Brugge) in de slotfase won Kroatië in Bordeaux met 2-1 van Spanje. Spanje moet door het verlies in de achtste finales aantreden tegen Italië. Ook Turkije won, maar daar zorgden de supporters voor vuurwerk.

Kroatië beëindigt de poule als eerste met 7 punten. Tweevoudig titelverdediger Spanje is tweede met 6 punten. In de achtste finales wacht Spanje een clash met Italië, de nummer 1 in de poule van de Rode Duivels. Het is tevens een heruitgave van de finale van 2012.

Tsjechië had zijn lot in eigen handen maar verloor in Lens met 0-2 van Turkije. Daardoor zijn de Tsjechen (1 punt) uitgeschakeld. Turkije (3 punten) heeft nog een kans om als een van de vier beste derdes door te stoten. Noord-Ierland verwierf dinsdagavond, zonder te spelen, zekerheid over een plaats in de achtste finales. Het is al zeker een van die vier beste derdes.

Na het duel tussen Kroatië en Spanje werd Ivan Perisic tot ‘Man van de Match’.

De winger van Inter Milaan legde met een rake trap in de 87e minuut de 2-1 eindstand vastn land zo de winst in groep D. Eerder had hij ook al voor de assist bij het eerste Kroatische doelpunt van Kalinic gezorgd. In de toegevoegde tijd kreeg de ex-speler van Club Brugge nog een applausvervanging.

Ivan Perisic viert de winnende goal van Kroatië
Ivan Perisic viert de winnende goal van Kroatië© REUTERS

In de wedstrijd tussen Turkije en Tsjechië gooiden Turkse supporters vuurwerk op het veld, nadat Tufan de tweede goal van hun ploeg had gescoord.

Op de tribunes werd nog meer vuurwerk aangestoken.

Aan het einde van de eerste helft was er al wat tumult ontstaan in een Turks supportersvak, nadat er een rotje was ontploft. De toestand was snel onder controle.

De Turkse supporters worden van nabij gevolgd door de Europese voetbalbond UEFA na gelijkaardige incidenten vorige vrijdag in Nice, bij de 3-0 nederlaag van Turkije tegen Spanje.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier