Kroatië-Portugal: de trukendoos van Modric en Subasic

Luka Modric © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Zelfs zonder te spelen is Luka Modric een bepalende figuur in het Kroatische team. Legt hij tegen Portugal opnieuw een ploeggenoot van bij Real Madrid in de luren? De Portugezen moeten ten alle prijzen strafschoppen vermijden.

Wat de statistieken betreft zijn de Portugezen in het voordeel: ze verloren nog nooit van Kroatië. Meer zelfs: de Balkanboys wisten nog nooit te scoren tegen Portugal. Maar dat is theorie en historie. Wat telt is nu, het EK 2016.

Het middenveld van Kroatië is misschien wel het sterkste van dit toernooi. Zelfs zonder sterspeler Luka Modric – hij viel geblesseerd uit tegen Tsjechië en miste daardoor de laatste poulewedstrijd tegen Spanje – vormen Ivan Rakitic (Barcelona), Milan Badelj (Fiorentina), Ivan Perisic en Marcelo Brozovic (beide Inter Milaan) een verpletterende machine. Beweging zonder bal, techniek, spelinzicht, discipline: niet toevallig speelt het hele middenveld aan de top in Italië en Spanje.

En als Modric geblesseerd op de bank toekijkt, is hij alsnog spelbepalend. Zoals tegen Spanje, toen de Realstrateeg zijn doelman inlichtte waar Sergio Ramos, zijn ploegmaat bij de Koninklijke, zijn strafschoppen liefst trapt. Ramos miste en Kroatië ging aan de haal met de drie punten en de groepswinst. Doet Modric hetzelfde trucje tegen Portugal, waar hij Pepe en Ronaldo kent?

Portugal moet echt hopen dat het niet op strafschoppen aankomt, want de Kroatische doelman Subasic weet ook hoe Moutinho en Ricardo Carvalho hun elfmeters trappen: ze spelen al enkele jaren samen bij AS Monaco. Portugal wil niets aan het toeval overlaten en oefende uitvoerig op strafschoppen. De accuraatste speler van dienst was Bruno Alves, die alle vier zijn penalties binnen knalde. Klein probleem: Alves is geen basisspeler. Schrik dus niet als coach Fernando Santos de verdediger (die net een contract tekende bij Cagliari) bij een gelijke stand vlak laat invallen vlak voor het laatste fluitsignaal.

Nog enkele leuke weetjes als uitsmijter:

– Nani speelt zijn honderdste interland voor Portugal

– de Kroatische verdediger Vedran Corluka liep in de openingswedstrijd tegen Turkije een open wonde aan het hoofd op en speelt sindsdien met een verband. Eigenlijk was die tulband slechts één wedstrijd nodig, maar uit bijgeloof laat hij het nu zo voor de rest van het toernooi.

– Cristiano Ronaldo scoorde tegen Hongarije zijn zevende en achtste doelpunt op een EK-eindronde. Daarmee krijgt hij het record van Michel Platini in zicht, die aan negen stuks zit. Tegen Kroatië kan hij dat aantal evenaren en verbeteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier