Kroatië walst over Kameroen heen (0-4)

© REUTERS

In Manaus heaft Kroatië Kamoroen verslagen met 0-4. Voor de Ontembare Leeuwen betekent dat het einde van het WK. Kroatië houdt uitzicht op de tweede ronde.

Kameroen moest het zonder zijn geblesseerde sterspeler Samuel Eto’o stellen. Vincent Aboubakar nam zijn plaats in. Kroatië kon wel weer rekenen op spits Mario Mandzukic, die geschorst was voor de met 3-1 verloren openingswedstrijd tegen Brazilië.

De aanvangsminuten van de partij waren voor Kameroen, maar bij de eerste tegenprik van Kroatië was het al meteen raak. Ivica Olic tikte in de 11e minuut de aangever van ex-Club Brugge-middenvelder Ivan Perisic binnen.

Vijf minuten voor rust sloegen bij Alexandre Song de stoppen door. De middenvelder van Barcelona sloeg Mandzukic vol op de rug. De Portugese scheidsrechter Pedro Proença trok onmiddellijk rood. Song was zich van zijn domme daad bewust en stapte zonder protest van het veld.

Kopstoot voor eigen ploegmaat

Na drie minuten in de tweede helft zette Perisic zijn team al op rozen. Mandzukic ontnam de Kameroeners in de 61e minuut alle hoop door op hoekschop de 3-0 in te koppen. Twaalf minuten later nam de spits van Bayern München ook de 4-0 voor zijn rekening. In de slotminuut kwam Kameroen nog dicht bij de eerredder. Pierre Webo kopte een voorzet van Benoit Assou-Ekotto op de lat. Even later liet Assou-Ekotto zich in negatieve zin opmerken. De Kameroener deelde een kopstoot uit aan zijn eigen teamgenoot Benjamin Moukandjo.

Brazilië en Mexico delen met vier punten de leiding in groep A. Kroatie volgt met drie punten. Kameroen, dat op de eerste speeldag, een 1-0 nederlaag leed tegen Mexico, heeft nog geen punt. Maandag 23 juni staat Kroatië tegenover Mexico en geeft Kameroen gastland Brazilië partij. (Belga/TV)