Kroatië weerhoudt IJsland van kwalificatie en pakt 9 op 9

© AFP

Kroatië heeft dinsdag in Rostov aan de Don met 1-2 gewonnen van IJsland. De Kroaten pakken voor de eerste keer in hun geschiedenis 9 op 9 in de groepsfase van een WK en eindigen zo als leider in groep D. In de achtste finales komt Kroatië uit tegen Denemarken. Argentinië, dat met 1-2 won van Nigeria, kwalificeerde zich als tweede.

Kroatië was door winst tegen Nigeria (2-0) en Argentinië (0-3) al zeker van de kwalificatie, wat zich op het veld vertaalde naar een veredeld B-elftal. Zo kreeg onder meer sterspeler Ivan Rakitic rust. De IJslanders toonden zich een pak strijdvaardiger. Bij winst hadden ze immers nog een reële kans om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Naar het einde van de eerste helft toe kwamen de IJslanders erdoor. Het plaatsballetje van Alfred Finnbogason ging maar nipt naast. Sverrir Ingason zag zijn poging even later gered worden door AA Gent-doelman Lovre Kalinic.

In de tweede helft leek Kroatië dan toch zin te krijgen in de wedstrijd. Nadat hij eerst zijn afgeweken schot op de dwarsligger zag uiteenspatten, twijfelde Milan Badelj (53.) niet toen hij de bal voor de voet kreeg in de zestienmeter. De middenvelder van Fiorentina scoorde zo de tweede interlandgoal van zijn carrière. IJsland kwam meteen met een antwoord via Ingason. In nog geen minuut zag de ex-speler van Lokeren een kopbal over gaan en een andere tegen de lat stranden.

In de 76e minuut legde scheidsrechter Antonio Mateu de bal op de stip na Kroatisch handspel. Gylfi Sigurdsson, die tegen Nigeria nog een strafschop miste, trapte de bal deze keer wel tegen de netten. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd duwde ex-Bruggeling Ivan Perisic (90.) de IJslandse hoop de kop in.

Kroatië haalt zo voor de eerste keer in zijn geschiedenis 9 op 9 in de groepsfase van een WK. Argentinië (4 punten) klimt over Nigeria naar de tweede plek en is dus ook gekwalificeerd. Nigeria volgt met 3 punten. IJsland is laatste en moet het stellen met 1 punt.