Kroatische bond verontschuldigt zich voor hakenkruis op veld

Hakenkruis EK-kwalificatiewedstrijd Kroatië-Italië © Reuters

De Kroatische voetbalbond zegt ‘diep beschaamd’ te zijn over een hakenkruis dat werd gevormd op het veld voor de EK-kwalificatiematch tegen Italië.

De Kroatische voetbalbond zegt ‘diep beschaamd’ te zijn over een hakenkruis dat werd gevormd op het veld voor de EK-kwalificatiematch tegen Italië. Dat duel werd vrijdagavond in Split achter gesloten deuren gespeeld als straf voor racistische spreekkoren van Kroatische fans in maart tegen Noorwegen.

Op tv-beelden was te zien hoe op het terrein een hakenkruis was ingebracht. Een woordvoerder van de Kroatische federatie bood na de wedstrijd, die op 1-1 eindigde, zijn excuses aan.

‘Schande’

‘We verontschuldigen ons oprecht bij alle fans die de wedstrijd op tv hebben gevolgd, bij beide ploegen en bij onze gasten uit Italië voor het nazistische symbool’, zei Tomislav Pacak. ‘Dit is een schande, niet alleen voor onze federatie maar voor heel Kroatië. Dit is een daad van sabotage en een misdrijf. We hopen dat de politie de daders vindt.’

Tijdens de pauze trachtten stewards de swastika te verwijderen maar dat lukte niet. Het is nu afwachten of de UEFA Kroatië een nieuwe sanctie voor racisme oplegt. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier