Kylian Mbappé, de nieuwe Thierry Henry?

Kylian Mbappé © Belga Image
Jonas Van himbeeck Medewerker Sport/Voetbalmagazine

AS Monaco-aanvaller Kylian Mbappé (18), woensdag nog aan het kanon tegen Manchester City in de Champions League, is voor het eerst geselecteerd voor het Franse nationale elftal.

Bondscoach Didier Deschamps riep de tiener op voor de WK-kwalificatiematch in Luxemburg (25 maart) en het oefenduel in het Stade de France tegen Spanje (28 maart).

‘Nieuwe Henry’

In Frankrijk kenden ze hem al, en na het spektakelrijke duel tussen Manchester City en AS Monaco in de Champions League gaat zijn naam overal ter wereld over de tongen. Kylian Mbappé is the talk of the town. De jonge spits is bliksemsnel, scoort vlot en leest het spel uitstekend. Dat leverde hem de vergelijking op met Thierry Henry, de Fransman die zijn succesvolle carrière begon bij… AS Monaco. De T3 van de Rode Duivels is daar geen voorstander van. ‘Hij moet zijn eigen spel ontwikkelen en de beste versie van zichzelf worden’, aldus Henry.

Kylian Mbappé
Kylian Mbappé© Belga Image

Vergezocht is het nochtans niet. Mbappé snijdt op dezelfde manier door een verdediging en werkt even zelfzeker af. Beiden zijn afkomstig uit de buitenwijken van Parijs, en ook qua uiterlijk lijken ze op elkaar. De Arsenalfans zijn alvast overtuigd. De Londenaars behaalden grote successen met Thierry Henry als speerpunt, en na Mbappés prestatie tegen Manchester City regende het reacties op Twitter: binnenhalen, die jongen!

Interesse

Toch is er nood aan enige voorzichtigheid. Mbappé zou niet de eerste jonge speler zijn die na een veelbelovende start wegdeemstert. Dat denkt ook Arsène Wenger: ‘Het potentieel is er, nu moet hij de komende twee of drie jaar bewijzen dat hij ook over de nodige motivatie, wilskracht en intelligentie beschikt om het te maken aan de top.’

De oefenmeester van Arsenal steekt evenwel niet onder stoelen of banken dat hij gecharmeerd is door zijn jonge landgenoot. De Gunners volgen de progressie van Mbappé nauwgezet op, maar ook Tottenham, PSG en Barcelona staan in de rij om hem in te lijven.

Het supertalent ligt nog tot 2019 onder contract in het prinsdom, maar de kans bestaat dat Monaco zijn goudhaantje vroegtijdig laat vertrekken. In de zomer van 2015 accepteerde het al een bod van 50 miljoen euro op Anthony Martial. Blijft Mbappé de glansprestaties opstapelen, dan zullen geïnteresseerde clubs mogelijk nóg dieper in de geldbuidel moeten tasten.