Lahm: ‘Niemand is zo bereikbaar als wij’

© IMAGEGLOBE

Doping in het voetbal, het blijft een taboe. Philipp Lahm, aanvoerder van Bayern München en de Duitse nationale ploeg, vindt alvast dat er genoeg controles gebeuren.

Hoe vaak onderging Lahm, als topvoetballer in het Europese voetbal, het laatste jaar een dopingcontrole?

Lahm: “Een maand geleden stond een controleur om acht uur ’s morgens voor een onaangekondigde controle bij mij voor de deur. Het was de tweede onaangekondigde controle in één jaar. Op de club waren er drie dopingcontroles, waarbij telkens tien spelers gecontroleerd worden. Ik werd ook één keer gecontroleerd na een competitiewedstrijd en twee keer na een interland of bekerwedstrijd, al dan niet Europees.”

Het nationale antidopingagentschap Nada moet steeds ingelicht zijn over de plannen van elke voetballer. Geen evidente klus, zo ervaart de Duitse kapitein. “Theoretisch moeten ze drie maanden van tevoren onze planning hebben. Dat is moeilijk, omdat ons trainingsschema elke week verandert. Als ik straks spontaan even weg wil, moet ik eerst snel op hun website inloggen. De regel is dat je binnen anderhalf uur op een bereikbare ontmoetingsplaats moet kunnen zijn. Als mijn telefoon af staat, moet ik hopen dat de controleur mijn manager of iemand uit mijn omgeving kan bereiken. Al die telefoonnummers heb ik doorgegeven.”

Eén keer miste Lahm zo een controle. “Toen ik ’s middags een uitstapje maakte en dat aangaf op de website, maar de controleur die voor mijn deur stond, had enkel ’s ochtends die site gecheckt. De tweede keer belde een controleur me op mijn gsm dat hij voor de deur stond terwijl ik met mijn vrouw op de kerstmarkt in München liep. Ik geraakte net op tijd thuis.”

“Het is niet makkelijk als je elke dag van zes tot elf uur ’s avonds bereikbaar moet zijn. Geen van mijn ploegmaats die in een ander land internationaal is, moet zo bereikbaar zijn als wij.” (MW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier