Leegloop bij Atlético Madrid

Antoine Griezmann trekt de deur bij Atlético achter zich dicht. © belgaimage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Diego Simeone kijkt nu al halsreikend uit naar de transferperiode. De vacatures in zijn team stapelen zich op.

Sinds Diego Simeone de touwtjes in handen nam bij Atlético, in 2011, zijn er al heel wat spelers vertrokken: Radamel Falcao, Thibaut Courtois, Diego Costa, Arda Turan, Gabi, Yannick Carrasco… Maar zij vertrokken elk op een ander tijdstip.

Deze zomer is de aderlating wel bijzonder groot met Diego Godín (einde contract), Lucas Hernández (voor 80 miljoen naar Bayern München), Juanfran (einde contract), Filipe Luís (einde contract) én Antoine Griezmann. Daar komt eventueel ook nog Rodrigo bij, die er een dijk van een seizoen heeft op zitten en een relatief lage opstapclausule van 70 miljoen euro heeft.

De ploeg lijkt zo ontmanteld te worden en Simeone, die begin dit jaar zijn contract verlengde tot 2022, zal moeten bouwen aan een nieuw team. Het probleem is dat het voetbal dat de Argentijn predikt, weinig aantrekkelijk is: veel lopen, meer achteruit voetballen dan vooruit, meer verdedigen dan aanvallen.

Simeone draagt bovendien het stempel van een trainer die spelers naar een hoger niveau tilt, maar die hen ook uitperst als citroenen. Maar het is wel een stijl die de club de afgelopen seizoenen prijzen heeft opgebracht.

Griezmann had eigenlijk vorige zomer al willen vertrekken, maar Atlético deed een financiële inspanning om hem te houden: het betaalde de 27-jarige Fransman een loon van 20 miljoen euro netto. Het doel dit seizoen was om de finale van de Champions League te spelen in het eigen Wanda Metropolitano, maar die droom spatte uiteen op de onvermijdelijke Cristiano Ronaldo, die in het Juventus Stadium een 2-0-achterstand ophaalde met drie goals.

Griezmann, wiens exuberante loon Atlético zich eigenlijk niet kan veroorloven, kwam in Turijn tot de vaststelling dat hij bij Los Colchoneros niet voor de belangrijke prijzen kon meedoen. Hij wil immers ‘aan dezelfde tafel eten als Messi en Ronaldo’. Daarvoor, zo besefte hij, moest hij weg bij Atlético.

Zijn contract loopt nog tot 2023, maar op 1 juli zakt zijn opstapclausule van 200 naar 120 miljoen euro. Verwacht wordt dat op dat moment een Europese topclub zal toeslaan. Clubeigenaar Miguel Angel Gil Marín drong er bij Griezmann op aan om zo snel mogelijk te beslissen of hij al dan niet zou vertrekken. Zo heeft Andrea Berta, de Italiaanse sportief directeur, de tijd om op zoek te gaan naar een vervanger.

Dat zal niet eenvoudig zijn, want Griezmann werd in vijf jaar Atlético de op vier na beste doelschutter aller tijden bij de club. Alleen Luis Aragonés (172), Adrián Escudero (169), Paco Campos (146) en José Eulogio Gárate (136) deden beter dan de 130 goals van Griezmann.

In de Spaanse pers circuleren de namen van Edinson Cavani (32) en Mauro Icardi (26) als opvolger, maar Simeone zou vooral gewonnen zijn voor het profiel van Timo Werner (23). Na de verkoop van Griezmann en Hernández zal Atlético deze zomer zo’n 200 miljoen euro te spenderen hebben. Of dat voldoende zal zijn voor een nieuwe verdediging en een kwaliteitsvolle spits, moet nog blijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier