Leegloop bij kampioen Feyenoord gaat door

Dirk Kuijt hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. © AFP
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael Medewerker Sport/Voetbalmagazine

Op 28 juni, na de transfer van Rick Karsdorp naar AS Roma, kondigde technisch directeur van Feyenoord van Geel aan dat dit de laatste speler was die de kampioenploeg mocht verlaten. Zes dagen later verkocht het Terence Kongolo aan AS Monaco.

‘Geen woorden maar daden!’ Zo klinkt het lijflied van de Rotterdamse club die in 2017 kampioen werd na achttien jaar wachten op een titel. Martin van Geel, technisch directeur bij Feyenoord, sprak sterke taal toen hij zei dat zijn club geen spelers meer liet vertrekken na de transfer van rechtsachter Rick Karsdorp naar het Italiaanse AS Roma. De daad bij het woord voegen is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als er miljoenen op het spel staan.

De transfer van Terence Kongolo naar de Monegasken brengt naar verluidt 15 miljoen euro in het Rotterdamse laatje. Daarmee is hij al de vijfde steunpilaar die Feyenoord verlaat, na Karsdorp, Steven Berghuis, Dirk Kuijt en Eljero Elia.

Terugkeer

?

Steven Berghuis werd door het Engelse Watford FC voor een jaar uitgeleend aan de Rotterdammers, maar er is sprake van een definitieve overname. Feyenoord wilt hem graag houden, de flankspeler wilt graag blijven, maar toch slepen de onderhandelingen al aan sinds het einde van het seizoen. Mogelijk is de transferprijs een struikelblok, al zal dat nu wel minder het geval zijn met die verse miljoenen van Kongolo en Berghuis.

Feyenoord verliest met Eljero Eliah een tweede flankaanvaller. Hij levert nog geen twee miljoen op voor zijn club, maar gaat zelf wel een pak meer verdienen in het Turkse Basaksehir. Zijn nieuwe werkgever is ook al geplaatst voor de Champions League, dat maakte de deal nog interessanter voor Elia.

Robin van Persie in zijn jonge jaren.
Robin van Persie in zijn jonge jaren. © BELGAIMAGE

Veteraan Dirk Kuijt besliste om na de titel op een hoogtepunt te stoppen. Behalve het wegvallen van zijn salaris verdient Feyenoord dus niets aan het verlies van alweer een belangrijke speler. Wie weet komt er binnenkort wel een andere oudgediende terug naar de Kuip. Het is geen geheim dat Robin van Persie graag zou terugkeren naar ‘zijn’ Rotterdam. Ook Fenerbahçe doet niet moeilijk over zijn vertrek. Het enige wat nu nog in de weg kan staan zijn van Persies looneisen.

Het huiswerk van Feyenoord is nog niet af, al hebben ze nog wel voldoende tijd. Met Jean-Paul Boëtius haalden ze bekend vlees terug naar de Kuip; de flankaanvaller maakte er zijn profdebuut en speelde er van 2012 tot 2015. Bij FC Basel kon hij echter nooit doorbreken, de Zwitserse club verhuurde hem afgelopen seizoen nog aan Racing Genk. Met zijn 23 jaar is hij nog steeds heel jong, maar hij heeft al wel een pak ervaring.

Daarnaast haalde de club nog twee versterkingen: Kevin Diks en Sofyan Amrabat. De eerste wordt gehuurd van Fiorentina en is de vervanger voor Karsdorp op de rechtsback. De tweede is een twintigjarige middenvelder die overkomt van FC Utrecht. Huren (Berghuis, Diks), jong talent binnenhalen (Amrabat) of spelers kopen die uit zijn op revanche (Brad Jones, Elia): dat is de transferpolitiek die Feyenoord, met succes, volgt sinds het de grote schuldenberg uit het verleden heeft weggewerkt.

Ook nu zal er binnenskamers weer klinken dat er niemand mag vertrekken. Tonny Vilhena en Nicolai JØrgensen (topscorer Eredivisie) zijn immers gegeerd wild op de transfermarkt. De vraag is of het deze keer bij loze woorden blijft. Of kiest het Feyenoord-bestuur deze keer wel voor daden?