Leekens: “Fier, maar teleurgesteld”

© Belga

Bondscoach Georges Leekens kijkt terug op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de Turken. “Ik zit met een dubbel gevoel”, verklaarde hij.

“Enerzijds ben ik fier op mijn spelers, om hun enthousiasme en hun engagement. We zitten niet met een ploeg van elf spelers, maar wel met een hechte groep van 25. Het is een goed teken dat tegenstanders zich aan ons beginnen aan te passen, zoals Turkije dat tegen ons deed. Dat is een teken van respect”.

“Anderzijds ben ik uiteraard ontgoocheld over het resultaat. We hebben een goede wedstrijd gespeeld tegen de Turken, maar het geluk was niet aan onze zijde. Ik kan mijn spelers niets verwijten. Axel Witsel mist wel een strafschop, maar was een van de besten op het veld. Ook de invallers hebben meer dan hun job gedaan”.

Eden Hazard was na zijn wissel na een uur spelen niet tevreden en ging meteen na de kleedkamers. “De druk op Eden was zo groot”, pareerde Leekens. “Iedereen verwachtte dat hij de wedstrijd op z’n eentje zou beslissen Het verwachtingpatroon lag zo hoog. Hij was ook ontgoocheld over zijn prestatie”, verduidelijkte de bondscoach.

“Deze groep zit in een groeiproces. Ik ben ook blij dat we de steun van het publiek niet verloren hebben. Zo’n sfeer als gisteren heb ik zelden meegemaakt”, verklaarde de bondscoach over het volgepakt Koning Boudewijnstadion.

“Het wordt moeilijk”

Het 1-1 gelijkspel van de Rode Duivels heeft de Belgen niet meteen dichter bij de tweede plaats in EK-kwalificatiegroep A gebracht. De Belgen staan nog wel tweede, na het ongenaakbare Duitsland dat al zijn zes wedstrijden won, maar heeft met één wedstrijd meer gespeeld slechts één punt meer dan de Turken. België sprokkelde elf punten uit zeven duels, Turkije tien uit zes.

De Duivels moeten nog drie kwalificatieduels afwerken in groep A, op 2 september in Azerbeidzjan, op 7 oktober in eigen huis tegen Kazachstan en op 11 oktober in Duitsland. Turkije heeft nog vier duels voor de boeg. De ploeg van Guus Hiddink start met een thuiswedstrijd tegen Kazachstan (02/09), vier dagen later volgt een uitwedstrijd in Wenen tegen Oostenrijk (06/09). Op 7 oktober ontvangen de Turken Duitsland en op 11 oktober spelen ze hun laatste wedstrijd in groep A tegen Azerbeidzjan.

“We weten dat het moeilijk wordt, maar dat is niet nieuw”, zegt Leekens. “In het begin van de campagne vorig jaar in september waren we niet klaar en startten we met een nul op zes tegen Duitsland en Turkije. Nu zijn we gegroeid. Of we negen op negen moeten halen in onze drie resterende wedstrijden? Ik kijk niet naar cijfers, alleen maar naar de volgende wedstrijd”.

De volgende wedstrijd voor de Rode Duivels wordt een oefeninterland op 10 augustus in Ljubljana tegen Slovenië. Op 6 september wordt er in Brussel zo goed als zeker geoefend tegen de Verenigde Staten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier