Leermeester tegen leerling

© IMAGEGLOBE

Vanavond probeert Ierland de eer te redden tegen Italië. Het respect van Trapattoni voor Prandelli is wederzijds.

Hinkend verliet Mario Balotelli zaterdag het oefenveld van Italië. Een knieletsel, zo leek. Gisteren/zondag trainde de spits van Ghanese afkomst weer gewoon mee, maar wees niet verrast als bondscoach Prandelli de aanvaller voor deze beslissende wedstrijd die Italië moet winnen, toch langs de kant laat.

Prandelli verloor tegen Kroatië nog zijn stem door veel te roepen tegen Balotelli. Duidelijk de richtlijnen niet begrepen. De Italiaanse bondscoach noemt trouwens deze match tegen Ierland de wedstrijd van zijn leven. Uitgerekend tegen zijn leermeester, de Ierse bondscoach Trapattoni.

Het respect is wederzijds. Trapattoni, die vanavond met dezelfde elf zal starten als in de eerste wedstrijd tegen Kroatië – Cox maakt in de spits weer plaats voor Kevin Doyle – loofde zijn landgenoot: “Aan de manier waarop hij met spelers omgaat, zie je dat hij een wijs man is.”

In Ierland kreeg Trapattoni de voorbije dagen veel kritiek van Roy Keane, een fantastisch voetballer, maar met een haat-liefderelatie tegenover zijn land. Keane vond dat het beter kon met de mentaliteit van Ierland. Veel lof voor de fans en hun gezang, maar bitter weinig prestaties.

Keane bolde het ooit af tijdens de voorbereiding op het WK in Japan en Zuid-Korea in 2002 vanwege te veel amateurisme van zijn federatie. Wellicht komt het tussen hem en de Ierse bond nooit meer goed. Trapattoni reageerde laconiek op het jongste incident: “Wat heeft Keane als trainer al bewezen?”

Rouwband

Als u zich afvraagt waarom de Ierse spelers vanavond zwarte rouwbanden dragen, daar zit een vleugje geschiedenis aan vast. Exact 18 jaar geleden, op 18 juni 1994, speelden Ierland en Italië ook tegen elkaar op een tornooi, het WK in Amerika. Ierland won in die match met 1-0, een goal van Ray Houghton. De eerste keer ooit dat Ierland Italië klopte.

Die wedstrijd werd ook in Noord-Ierland gevolgd door voetbalfans en katholieken. Schutters kogelden zes van die fans neer in een veel besproken incident in een pub in Loughinisland, The Heights Bar.

Ter nagedachtenis van hun dood dragen de Ieren vanavond een rouwband. Of het ene wat met het andere heeft te maken, is onduidelijk, maar sinds 1994 verloren de Ieren maar één keer meer van de Italianen. (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier