Leroy Sané voelt zich geen koning: ‘En ik zal me nooit zo voelen’

© REUTERS

De Duitse linkerflankaanvaller werd nochtans een essentiële pion op het tactische schaakbord van Pep Guardiola bij Manchester City.

De statistieken na elf speeldagen in de Premier League spreken boekdelen. Terwijl onze landgenoot Kevin De Bruyne alle lijstjes aanvoert voor teamgenoot Sergio Agüero en Harry Kane (Tottenham), nestelt zijn 21-jarige ploegmaat Leroy Sané zich vrij geruisloos op een knappe zevende plaats. Fernandinho, David Silva en Raheem Sterling gaan de achtvoudige Duitse international, die kan uitpakken met zes doelpunten en vijf assists, vooraf.

Sané, die in augustus 2016 door The Citizens voor 49 miljoen euro – een nieuw Duits record, dat mits bonussen kan oplopen tot 55 miljoen euro – werd overgenomen van Schalke 04 en een overeenkomst tot 2021 tekende, werd overtuigd door het verhaal dat Pep Guardiola opdiste. De aantrekkingskracht van de Catalaan, die de Bundesliga had betoverd door zijn passage bij Bayern München, trok het jonge talent over de streep. ‘Om completer te worden’, zo luidde het wat clichématig in Kicker.

Het blijft onmogelijk voor mij om uitspraken te doen over zaken die binnen drie of vijf jaar zullen gebeuren.

Leroy Sané

Le Roy

Het werd uiteindelijk een moeizaam eerste seizoen bij The Sky Blues voor Sané, die door zijn pa Leroy genoemd werd als eerbetoon aan voormalig Senegalees bondscoach Claude Le Roy. Vaak afgeremd door blessures kwam zijn teller uit op 26 wedstrijden en 5 goals in de Premier League. Toch kwam hij in april dit jaar op de shortlist van zes spelers voor de trofee van PFA Young Player of the Year, samen met Dele Alli en Harry Kane (Tottenham), Michael Keane (Burnley) en Romelu Lukaku (Everton). Alli haalde het, net als in 2016.

Dit seizoen zien we heel andere voetballer aan het werk. De zoon van de Senegalese oud-prof Souleymane en de Duitse ritmische gymnaste Regina Weber (die brons veroverde bij de OS van 1984 in LA), is door zijn snelheid veelal ongrijpbaar. ‘Hij voelt zich nu duidelijk helemaal thuis’, beweert Guardiola. ‘Samen met Gabriel Jesus en Raheem Sterling wordt hij de ster van de toekomst.’

Geen uitspraken

Sané, die als eerbetoon aan het geboorteland van zijn vader de kaart van Senegal op zijn rug liet tatoeëren, blijft ondertussen heel bescheiden. Dat bleek onlangs uit een interview met het Franse magazine France Football.

‘Ik weet enkel dat mijn voornaam in het Frans koning wil zeggen. Dat is alles. Maar ik garandeer je nu al dat ik me nooit zo zal voelen. Vandaag en ook niet in de toekomst. Elke dag helpen de oudere spelers van City me om vooruitgang te boeken.’

‘Bij onze coach moet je je dagelijks bewijzen. Zijn doel is het om alles gemakkelijker te maken, zodat we op het veld de juiste beslissingen leren maken. Natuurlijk droom ik van prijzen en individuele bekroningen. Maar het blijft onmogelijk voor mij om uitspraken te doen over zaken die binnen drie of vijf jaar zullen gebeuren. Dat heeft toch geen zin.’ Waarvan akte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier