Lionel Messi moet toch voor de rechter verschijnen wegens vermeende belastingontduiking

Lionel Messi © Belga Image

De Argentijnse stervoetballer Lionel Messi (FC Barcelona) en zijn vader Jorge moeten toch voor de rechtbank verschijnen op verdenking van belastingontduiking.

Een rechter in Gava, in de buurt van Barcelona, verwierp een vraag van het parket om de klacht te laten vallen omdat zijn vader verantwoordelijk zou geweest zijn voor Messi’s financiën.

Zowel Messi als zijn vader ontkent de feiten. Ze hebben nog vijf dagen om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter.

4,1 miljoen euro

In september vorig jaar raakte bekend dat Messi, samen met zijn vader, verdacht werd van belastingfraude. De Argentijnse stervoetballer van FC Barcelona zou in de jaren 2007, 2008 en 2009 voor 4,1 miljoen euro aan belastingen ontdoken hebben bij contracten met onder andere Danone, Adidas en Pepsi-Cola.

In juni van dit jaar kwam het parket van Barcelona tot de conclusie dat ‘de speler zich niet bewust was van de financiële en zakelijke afspraken die zijn adviseurs hadden gemaakt om zijn inkomen te beheren en om de afdracht aan belastingen te regelen’. Het parket besliste daarop de klacht te laten vallen.

Het Spaanse gerecht denkt echter dat Messi toch op de hoogte was van de belastingontduiking en hiermee zelfs heeft ingestemd. Daarom moest het onderzoek voortgezet worden en kon er een gerechtelijke procedure gestart worden.

47 miljoen euro per jaar

Messi, verkozen tot Gouden Bal op het voorbije WK, is volgens het magazine Forbes de op drie na rijkste sporter ter wereld. Zijn jaarsalaris zou 64,7 miljoen dollar (47,28 miljoen euro) bedragen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier