‘Lionel Messi spaarde zich voor het WK’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

In de aanloop naar het WK peilt Sport/Voetbalmagazine bij acht analisten naar hun verwachtingen. Vandaag: Wim De Coninck.

Wie wordt wereldkampioen?

Wim De Coninck: “Duitsland. Gevoelsmatig, maar ook omdat ik niet zo geloof in Brazilië. De Brazilianen hebben natuurlijk het thuisvoordeel, maar even goed zorgt dat voor een immense druk. Ze kunnen bij wijze van spreken niet anders dan wereldkampioen worden, hè. Duitsland is niet zo een evidente keuze, dat besef ik, want een Europese ploeg heeft het doorgaans lastig in het Zuid-Amerikaanse klimaat. Maar Duitsland is een echte toernooiploeg, ze kunnen zelfs winnen zonder echt goed te spelen en in verlengingen of strafschoppen komen ze vaak als overwinnaar uit de strijd. Ze hebben geen Ronaldo of Messi die het voorin alleen kan forceren, maar collectief zijn ze ontzettend sterk en ook in de breedte is de kwaliteit van hun selectie indrukwekkend.”

Hoe gaan de Rode Duivels het doen?

“Ik zie ze groepswinnaar worden -deze generatie Rode Duivels heeft genoeg vertrouwen in zichzelf en genoeg ervaring van bij topclubs-, waarna Portugal of Ghana wacht in de achtste finales. Ook daar hebben ze kansen tegen. Portugal zonder een fitte Ronaldo is van het niveau van Zweden. Ook Ghana moeten ze aankunnen, die ploeg verloor in de voorbereiding van een zeer matig Nederland. In een eventuele kwartfinale zou dan Argentinië wachten, dat is top, maar in één wedstrijd kan alles. Dat bewees Mexico ’86 al.”

“Maar om dat scenario te realiseren, is het absolute noodzaak dat ze groepswinnaar worden, zodat ze Duitsland vermijden in de volgende ronde. Toch denk ik dat het een meer dan geslaagd toernooi is als ze er in de kwartfinales uitgaan. Want laat ons duidelijk zijn: wereldkampioen worden ze niet.”

Wie gaat verrassen?

“Ik verwacht veel van Carlos Bacca. De progressie dat die het voorbije seizoen bij Sevilla heeft gemaakt, is fenomenaal. En hij zit nog lang niet aan zijn plafond, ik denk dat die deze zomer nog een mooie transfer naar een grotere club kan forceren. Bovendien speelt hij bij een land dat als outsider aan het WK begint: Colombia kan ver geraken. Met Bacca die zelfs als invaller een belangrijke rol kan gaan spelen.”

“Ik had hier ook graag Uruguay vermeld, maar dan enkel als Luis Suárez fit geraakt. Wat Uruguay verwezenlijkt: zo een sterke ploeg voor zo’n klein land, dat is fantastisch.”

“En weet je naar wie ook uitkijk? Messi. Ik zeg al van bij het begin van het seizoen dat die zich spaart voor het WK: zoals hij de voorbije maanden ‘wandelde’ in het shirt van Barcelona… ja, die moet wel ontploffen. Tenzij hij zodanig veel gewandeld heeft, dat hij nu zijn niveau niet meer opgekrikt krijgt.”

Wim De Coninck is analist bij Belgacom 11+.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier