Lombaerts geeft forfait voor Zwitserland – Wilmots gedwongen tot nieuwe plannen

Marc Wilmots in de regen van Lausanne © BELGA

De problemen tijdens de stage van de Rode Duivels stapelen zich op. Nicolas Lombaerts geeft forfait voor het oefenduel tegen Zwitserland. Verslag van ter plekke door Peter T’Kint.

Zo, deel twee van de stage van de Rode Duivels met het oog op het EK is begonnen. Niet langer rustig aan de Belgische zee, maar onder zware regenval in Lausanne, het Franstalige deel van Zwitserland. Oefenen met zicht op ‘Le Lac’, vanuit hotel Beau Rivage, waar de Duivels logeren, maar ook vanuit het oefencomplex, dat aan de rand van het meer ligt. Water genoeg op dit moment, maar later op de week voorspelt men beterschap. Overigens is dit ook ideaal trainingsweer.

Deel twee van de stage staat vooralsnog in het teken van het verwelkomen van zij die wat later komen, en het opbouwen van wat fysieke frisheid.

Nicolas Lombaerts staat de pers te woord in Lausanne
Nicolas Lombaerts staat de pers te woord in Lausanne© BELGA

Fellaini, Mignolet, Vermaelen, Meunier, keeperstrainer Erwin Lemmens, stuk voor stuk druppelen ze binnen. Dinsdag landt reserve Laurent Ciman, en dan is het wachten op twee bekerfinalisten: Jason Denayer (Galatasaray) en Yannick Carrasco (CL-finale met Atlético, een paar uur na België-Zwitersland van zaterdag. Pas als maandag deel drie van de voorbereiding begint, de stage in Genk, zal de groep compleet zijn. Twee weken voor het eerste duel tegen Italië, maar slechts één dag voor de definitieve selectie voor het EK binnen moet zijn. Marc Wilmots zei net dat hij alleen wie echt fit is, meeneemt.

Hindernissenparcours

Het is een voorbereiding met hindernissen – ergens in de toekomst gaat UEFA zijn eigen tornooi toch een beetje beter moeten beschermen en ervoor zorgen dat op zijn minst rond 20 mei alles achter de rug is, dat iedereen wat kan recupereren. Voor Wilmots is het ook nog eens een voorbereiding vol defensieve kopzorgen. Een tik voor Meunier, rugklachten bij Denayer, Nainggolan die sukkelt, Boyata die morgen net als Nicolas Lombaerts een scan moet laten maken om te zien hoe zijn blessure evolueert, Origi die een terugslagje krijgt nadat hij absoluut de finale van de Europa League wilde halen en waarbij men de wenselijkheid van een aangepast trainingsschema bestudeert. Wilmots zegt veel plannen in het hoofd te hebben, hij wordt er ook toe gedwongen.

Vermaelen boven?

De oefeninterlands gaan in het teken staan van tactische experimenten gekoppeld aan het geven van speelminuten aan hen die wat achterstand hebben. Lombaerts gaf maandagmiddag aan out te zijn voor het duel tegen de Zwitsers. Wilmots reageerde daarop door te zeggen dat hij benieuwd was naar de toestand van Vermaelen en hoe die uit de voorbije maanden bij Barcelona is gekomen. De gegevens over de trainingsarbeid van de Antwerpenaar in Barça liggen bij de bond, nu nog zekerheid de visu. In het hoofd van Wilmots zit veel speeltijd voor Vermaelen de komende weken tijdens de oefenmatchen: 60 – 90- 60, zoiets. Een uur tegen de Zwitsers, een volle match tegen de Finnen en nog een uur tegen Noorwegen. Zien we Lombaerts dan pas te vroegste op het EK en maar een keer een half uur? Afwachten. Voorlopig wil Wilmots Alderweireld en Vertongen nog op de flanken houden, maar misschien haalt de realiteit van de blessurelast hem alsnog in.

Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier