Lombaerts: ‘Nog eens ver geraken in de Champions League’

Vorige week werd Nicolas Lombaerts voor de derde keer in vijf jaar Russisch kampioen met Zenit Sint-Petersburg.

Lombaerts vindt dat hij in die vijf jaar een betere speler is geworden in Rusland. Vooral het laatste jaar onder Spaletti leerde hij als verdediger (vooral tactisch) veel bij, zo vertelt hij in Sport/Voetbalmagazine: “We hebben ook een speciale trainer voor de verdedigers. Die wijst ons op al onze foutjes. Er wordt echt op details gelet, bijvoorbeeld hoe je door je lichaamshouding sneller weg bent, of hoe je met minder verdedigers tegen een meerderheid aanvallers moet spelen. Mij moet je niet overtuigen dat de aanpak van een trainer je beter kan maken.”

Het resulteerde in alweer een nieuwe Russische titel voor Zenit, ondanks weerwerk van CSKA Moskou… in het competitiebegin althans.

Lombaerts: “Wij hebben een bredere kern én de beste Russen. Je kan buitenlanders blijven kopen, maar je moet nog altijd vijf Russen op het veld brengen. Dat de nationale ploeg van Rusland wordt gebouwd rond de Russen van Zenit, wil toch wat zeggen. Buitenlanders zoeken wij enkel voor posities waar we niemand hebben. Andere ploegen doen net het omgekeerde.”

De Belgische international is tevreden in Sint-Petersburg, financieel en sportief. De kans dat hij er ook volgend seizoen nog speelt, is daarom bijzonder groot. Vijf jaar geleden kon hij nochtans ook naar Dortmund of Hertha Berlijn, maar Lombaerts beklaagt het zich niet.

“Als ik naar mijn palmares kijk, kon ik niet beter gezeten hebben. Met Dortmund twee keer naeen kampioen worden was ook leuk geweest, maar ik stond toen het dichtst bij Hertha en als je ziet hoe het die vergaan is, heb ik juist gekozen. Ik ben lang geblesseerd geweest: in Duitsland leef je dan van de verzekering, hier betaalde men gewoon door. Ik speel ook in een goeie ploeg, volgend jaar zitten we net als dit jaar in de Champions League. Daar nog eens ver geraken, is een uitdaging.” (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier