‘Louis, je kan alles met de bal, alleen: je hebt hem nooit’

© AFP

Nederlands bondscoach Louis van Gaal heeft een Belgisch verleden: hij voetbalde vier seizoenen bij R Antwerp FC. Sport/Voetbalmagazine reconstrueerde.

Op 1 en 8 mei 1973 speelt Louis van Gaal met Antwerp twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Olse Merksem.

Voorzitter Eddy Wauters, een paar weken ervoor door een Nederlands kennis getipt over de beloftevolle aanvaller, biedt de 21-jarige Amsterdammer een contract voor twee seizoenen aan.

De Nederlander zit bij Ajax op een dood spoor. Van Gaal is in Amsterdam tot het tweede elftal veroordeeld en wil in België zijn carrière opnieuw lanceren. Wauters hoopt dat trainer Guy Thys de aanvaller tot middenvelder kan omturnen.

Anekdote

Probleempje: Thys stelt zijn aanwinst zelden op. Op den duur gaat Van Gaal bijna elke vrijdag, wanneer Thys de selectie bekendmaakt en hij wéér eens niet geselecteerd is, verhaal bij de trainer halen.

De anekdote is legendarisch geworden. Van Gaal: “Ik begrijp het niet, trainer. U bent een voetbalkenner, u boekt successen, maar ik sta nooit in de basis. Toch ben ik hier veruit de beste buitenlander, ik kan alles met de bal.”

Thys repliceert: “Louis, jongen, je hebt gelijk. Maar er is een probleem: je kunt inderdaad alles met de bal, maar je hebt hem nooit!”

Zelfspot

Van Gaal kent de anekdote, maar kon er meer dan dertig jaar later – in 2009 – in Trouw nog altijd niet om lachen. “Ik zou dat nooit over een speler in de media zeggen. Ik bescherm mijn spelers, dat deed hij niet. Zelfspot? Je moest eens weten hoeveel zelfspot ik over mijn spelerscarrière toon aan mijn spelers. Bijvoorbeeld over mijn traagheid, ja.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier