Jacques Sys

Louis van Gaal wordt bescheiden

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Opmerkelijk toch, hoe relatief rustig Louis van Gaal door dit WK glijdt. Hij wil zich nog wel even opwinden als een Engelse journalist hem een vraag stelt over zijn toekomstige werkgever Manchester United, maar over de kritiek die de Nederlandse media spuien over het matige spel van Oranje is hij voor zijn doen opmerkelijk mild.

Natuurlijk heeft Van Gaal nog altijd een weerbarstige verhouding met de pers en komt hij al eens met bijtend cynisme uit de hoek, natuurlijk geeft hij graag op een hautain toontje lessen aan een persleger dat hij in wezen minacht, maar het blijft enigszins binnen de perken. Geen écht venijn in zijn teksten, amper beledigende en vernederende uithalen.

Zondagavond stelde Van Gaal na de zege tegen Mexico gewoon vast dat de Nederlandse pers voor dit WK verwachtte dat Oranje in de eerste ronde zou sneuvelen, nu hoorde hij hier en daar dat ze favoriet zijn. Dat kon Van Gaal niet goed volgen. Maar, zei hij, we werken met zijn allen in alle bescheidenheid verder.

Louis van Gaal bescheiden? Het is even wennen voor een trainer die ooit zei dat hij met heel veel spelers heeft gewerkt die gefascineerd zijn door zijn filosofie. Omdat ze het prettig vinden onderdeel te zijn van een van een brutaal, op aanval gericht voetbal, met vleugelspelers.

Van dat geloof stapte Van Gaal, de predikant van het avontuurlijke en swingende voetbal, tijdens dit WK af. Omdat hij, zo poneerde hij al bij herhaling, niet over dat materiaal beschikt om zo te voetballen. Nederland speelt tijdens dit WK veredeld countervoetbal, afhankelijk van de bevliegingen van Robin van Persie en vooral Arjen Robben, dé voorlopig uitblinker van dit WK. Het rendement is maximaal, ook al zitten er in het spel bruuske schommelingen.

Oranje frappeert tijdens dit WK ook door de eenheid en de mentale kracht die in de ploeg zit. Dat is de verdienste van Louis van Gaal: het chagrijn is uit de selectie verdreven.

Van Gaal gaat ook zeer goed om met de spelersgroep en geeft ze meer vrijheden dan ooit te voren. Zo waren bijvoorbeeld de vrouwen en kinderen op de wedstrijddag tegen Spanje welkom in het spelershotel. Het zou vroeger ondenkbaar zijn geweest.

In zijn eerste periode als bondscoach bijvoorbeeld, tussen 2000 en 2002, toen de spelers zich in het hotel door Van Gaal bespied voelden en de sfeer verkrampt was. Nu koppelt Van Gaal strengheid aan mildheid. Hij blijft indringend aanwezig, maar laat af en toe de teugels los. En hij beschikt over een zeer volgzame spelersgroep.

Maar ondenkbaar binnen de filosofie van Van Gaal zou in vergelijking met vroeger ook de manier van voetballen zijn geweest. Door voortdurend aanpassingen aan te brengen kunnen er amper vaste patronen worden ingeslepen. Maar door de wisselende kwaliteiten ziet Van Gaal zich genoodzaakt deze weg te bewandelen. Hij heeft, zegt hij, geen andere keuze. En hij gelooft in deze lichting.

Toen Nederland een week voor het WK als eerste Europees land in Rio arriveerde, zei Van Gaal heel zeker te weten dat zijn ploeg de poulefase zou overleven. De Nederlandse media lachten eens meewarig. Nu wenkt de halve finale.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content