‘Low cost’ AC Milan verrast

Manuel Locatelli wordt nu al de nieuwe Pirlo genoemd. © REUTERS

Geld om nieuwe spelers te kopen hadden de Rossoneri afgelopen zomer niet. Met een samenraapsel van gratis transfers en jong talent uit de eigen jeugd verbaast het iedereen.

Een naar Italiaanse normen piepjong elftal heeft Milan. Met gemiddeld 25 jaar en 260 dagen brengt Vincenzo Montella het jongste team in de oude Serie A op het veld. Dat team van jonkies doet het boven verwachting goed, met een derde plaats in de Serie A na Juventus en AS Roma.

Het succes van het jonge team kent zijn oorsprong in een zomermercato zonder grote uitgaven. Vorig jaar gaf Silvio Berlusconi veel geld uit in afwachting van de komst van een Thaise overnemer die uiteindelijk niet opdaagde, waardoor Milan zich financieel nog in een slechtere situatie bevond dan waar het al mee kampte. Het feit dat de Chinese overname afgelopen zomer nog niet rond was (en nog steeds niet is) zette een rem op nieuwe uitgaven.

Toen hij in mei als nieuwe trainer tekende, wist Vincenzo Montella (Milans vijfde trainer sinds januari 2014) dan ook dat hij geen verlanglijstje met namen van dure spelers moest indienen. Wel leende Milan de 30-jarige Chileense middenvelder Matías Fernández met wie Montella bij Fiorentina goed samengewerkt had. De belangrijkste ’transfer’ van de rossoneri was het behoud van de centrale verdediger Alessio Romagnoli voor wie Chelsea 40 miljoen had willen betalen. Ook kon Montella verhinderen dat de jonge buitenlanders M’Baye Niang en Suso van de hand werden gedaan. In de Gazzetta dello Sport kreeg Milan na de mercato een 4,5/10, het laagste cijfer van alle 20 eersteklassers.

Dat uit armoede soms onvermoede rijkdom wordt geboren, bewees Milan de afgelopen weken. Ondanks de zware blessure van kapitein Riccardo Montolivo reeg het erg jonge en vooral Italiaans getinte team (Montella stelde dit seizoen al dertien Italianen op, onder wie vijf onder de 25 jaar) de goeie prestaties aan elkaar. De elf spelers die vier weken geleden Chievo klopten, kostten samen ‘slechts’ 45 miljoen euro, met verdediger Romagnoli (in 2015 voor 25 miljoen gekocht bij AS Roma) als duurste. Montella vormde de 4-4-2 van vorig seizoen om in een 4-3-3, met ex-Clubaanvaller Carlos Bacca als sterke aanvalsleider, en een herboren Fransman Niang (ooit voor twee miljoen gehaald bij Caen) op de flank.

Wat Berlusconi vooral pleziert, is dat een aantal spelers uit de eigen jeugdopleiding komt. Doelman Gianluigi Donnarumma debuteerde amper een goed jaar geleden op het hoogste niveau, op 25 oktober 2015, moet nog altijd achttien jaar worden en is nu al de opvolger van Gianluigi Buffon in doel bij de nationale ploeg. Het andere goudklompje is de 18-jarige middenvelder Manuel Locatelli die op zijn elfde werd weggepikt bij Atalanta. Locatelli speelde tien dagen geleden een wereldpartij tegen kampioen Juventus: het was nog maar de derde keer dat hij aan de aftrap kwam bij Milan, waar hij vorig seizoen onder trainer Cristian Brocchi debuteerde met een paar invalbeurten. Ondanks zijn leeftijd toont Locatelli zich al een geboren leider. In februari noemde Berlusconi hem de nieuwe Pirlo.Dat leek toen erg voorbarig, maar het is een vergelijking die verschillende kenners de afgelopen weken vaker maakten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier