Luis Suarez verkast naar FC Barcelona

Luis Suarez © REUTERS
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Luis Suarez verlaat FC Liverpool en gaat voor FC Barcelona voetballen. Beide clubs hebben een akkoord bereikt over een transfer. De Uruguayaanse aanvaller, die uit het WK werd gezet na zijn bijtincident, zal bij Barça een contract voor vijf seizoenen tekenen.

Zowel Barcelona als Liverpool heeft de transfer bevestigd. Hoeveel de Catalanen betalen voor Suarez, is niet bekend, maar afgaande op de geruchten van de voorbije weken kan met de transfer om en bij de 75 miljoen pond (94 miljoen euro) gemoeid zijn. Hij krijgt het nummer 9.

De 27-jarige Suarez had bij Liverpool, dat hem in 2011 wegkaapte bij Ajax Amsterdam, nog een contract voor vier jaar.

Als het transferbedrag klopt, dan wordt Suarez een van de drie duurste voetballers aller tijden, samen met Cristiano Ronaldo en Gareth Bale (beiden Real Madrid). Opmerkelijk is alleszins dat de financiële situatie van Barcelona er allesbehalve rooskleurig uitziet.

Luis Suarez beet Giorgio Chiellini
Luis Suarez beet Giorgio Chiellini© AFP

Geschorst

Barcelona kan wel pas vanaf eind oktober beroep doen op zijn nieuwe spits. De Wereldvoetbalbond FIFA legde Suarez een schorsing van vier maanden op, nadat hij op het WK in Brazilië de Italiaan Giorgio Chiellini in de schouder had gebeten. Het was al de derde keer in zijn carrière dat het enfant terrible een andere speler beet en daarvoor geschorst werd.

De Beroepscommissie van de FIFA verwierp gisteren het beroep tegen de straf voor de aanvaller. Suarez trekt nu naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS), zijn laatste reddingsboei. Dat zegt zijn advocaat.

Luis Suarez
Luis Suarez© BelgaImage

Goalgetter

Suarez begon zijn carrière in 2005-2006 bij het Uruguayaanse Nacional en speelde daarna in Europa voor achtereenvolgens Groningen en Ajax in Nederland en FC Liverpool in Engeland.

Hij is een echte goalgetter. Zowel bij Groningen, Ajax als Liverpool maakte hij elk seizoen minstens 10 doelpunten. Vorig seizoen was hij bij de ‘Reds’ goed voor maar liefst 31 goals.

‘Juiste moment’

‘Luis is een heel speciaal talent en ik bedank hem voor zijn rol bij Liverpool de voorbije twee jaar,’ zei manager Brendan Rodgers van de Engelse club.

Suarez zelf zei: ‘Ik hoop dat jullie allemaal begrijpen waarom ik deze keuze maak. Deze club deed er alles aan om mij te houden, maar spelen en wonen in Spanje, waar de familie van mijn vrouw woont, is een droom van mij. Het is het juiste moment. Ik ben er trots op dat ik Liverpool geholpen heb om terug te keren bij de elite van de Premier League.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier