Lukaku bezorgt België in extremis nog een punt tegen Griekenland

© Belga

De Rode Duivels hebben zaterdagavond 1-1 gelijkgespeeld tegen Griekenland op de vijfde speeldag in WK-kwalificatiegroep H. Kostas Mitroglou verzilverde in het begin van de tweede helft de enige Griekse kans van de wedstrijd, Romelu Lukaku bracht België in het slot langszij met een heerlijke treffer.

Martinez ving de afwezigheden van aanvoerder Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Thomas Meunier op zonder aan zijn gebruikelijke 3-4-2-1 te raken. Dat betekende dat Radja Nainggolan een rij hoger geschoven werd en Nacer Chadli op de plaats van Thomas Meunier kwam. Centraal op het middenveld was er nog eens een basisplaats voor Marouane Fellaini, die in de eerste helft twee keer in de buurt van een doelpunt kwam.

Na 13 minuten had Big Fella te veel tijd om na te denken na een uitstekende voorzet van Dries Mertens en ging zijn kopbal ver naast. Op het halfuur verdiende een geniale ingeving van Fellaini beter, zijn hakje werd door de bezoekende doelman in hoekschop gewerkt.

Die klasseflits van Fellaini kon het gebrek aan creativiteit bij de Belgen niet verbergen. Hazard en KDB werden te hard gemist om de dubbele Griekse afweer te slopen.

Thibaut Courtois had nog geen bal gezien, maar na zestien seconden in de tweede helft kwam daar abrupt verandering in. Woelwater Kostas Mitroglou ging alleen op doel af en trapte tot de verbazing van een heel stadion de 0-1 tegen de netten, waardoor Griekenland virtueel aan de leiding kwam in de groep. Een rampscenario waaraan niet meteen verandering kwam.

De Belgen werden dan maar een handje geholpen door Panagiotis Tachtsidis, die na 65 minuten zijn tweede gele kaart pakte en de thuisploeg in een manmeersituatie kwam te staan. Dat leverde even later wel een kans op voor Dries Mertens, de beste man bij de Belgen.

Het spel bleef echter ondermaats en de Grieken leken drie punten mee te nemen uit Brussel, totdat Romelu Lukaku op het einde van de reguliere speeltijd toch nog een punt uit de brand wist te slepen.

Even later kwam Lukaku nog dicht bij de winnende treffer. De Grieken beëindigden de wedstrijd nog met negen na een tweede gele kaart voor Giorgos Tzavellas.

Met het gelijkspel blijven de Belgen halverwege de WK-kwalificatiecampagne aan de leiding in de groep, met twee punten meer dan de Grieken, en blijven ze aardig op weg naar het WK van volgend jaar in Rusland. De oefeninterland van dinsdag in het olympisch stadion van Sotsji tegen de WK-organisator is de ideale gelegenheid om de sfeer al eens op te snuiven. De eerstvolgende interland met inzet spelen de Rode Duivels op 9 juni in Estland.

Vertonghen: ‘We gingen te veel mee in de speelstijl van de Grieken’

Ook hij liet zich verrassen bij de goal van Mitroglou vlak na de rust. “Volgens mij werd er door de Grieken op het middenveld een kopduel gewonnen en we stonden elkaar wat aan te kijken achterin. Mitroglou kon ontsnappen en maakte het goed af”, vertelde de Tottenham-verdediger na afloop.

“Na het doelpunt moesten we achtervolgen en het tempo erin houden was moeilijk. Er werden veel fouten gemaakt en zij speelden het slim door veel te gaan liggen en tijd te winnen. Wij gingen daar iets te veel in mee. Ze hebben met hun speelstijl wel een punt gepakt, dus hebben ze daar gelijk voor gekregen”, verklaarde Vertonghen over de negatieve speelstijl van Griekenland.

Net als Courtois had Vertonghen lof voor het doelpunt van Lukaku. “Je kan er weinig aan doen als Romelu de bal zo krijgt. In die situaties is hij één van de beste spitsen ter wereld. Hij maakt het schitterend af.”

“Uiteraard hadden we Eden en Kevin vandaag goed kunnen gebruiken want zij zijn spelers van wereldklasse, maar ook zonder hen hadden we deze wedstrijd eigenlijk moeten winnen.”