Maarten Martens: ‘Anderlecht blijft mijn club’

Volgende week donderdag neemt Anderlecht het in de 1/16e finales van de Europa League op tegen AZ. Daar loopt oude bekende Maarten Martens rond.

In het Nederlandse Voetbal International blikt Maarten Martens terug op zijn periode bij Anderlecht naar aanleiding van de Europese confrontatie. “Ik kom uit een Anderlechtfamilie. Mijn vader was een grote fan van Rob Rensenbrink. Een groot deel van mijn leven ligt in Brussel. Bij die club voelde ik mij goed. Dat stadion, die witte shirts; ik vond het allemaal geweldig”, vertelt hij. “Het contact is nu wel wat verwaterd, maar het blijft mijn club. Ik koester ook geen revanchegevoelens.”

Geen geduld

Hoewel hij een van de betere jeugdspelers was, kon Martens geen potten breken bij Anderlecht. “Ik kende Maarten goed”, zegt ex-Anderlechtverdediger Glen De Boeck. “Hij was al eens uitgeroepen tot beste speler van het gerenommeerde miniementoernooi in Bassevelde. Over zijn kwaliteiten bestond geen enkele twijfel. Maarten had de tijd niet mee, we hadden een sterk team met gevestigde namen. Hij zou volgens mij vroeg of laat echt doorbreken, maar hij had niet het geduld om te blijven wachten.”

Te weinig geloof

Twaalf jaar lang speelde Martens bij Anderlecht. Hij moest het uiteindelijk doen met elf minuten in het eerste elftal. Toch vindt hij dat nog steeds een hoogtepunt in zijn leven. De toenmalige coach, Hugo Broos, vond dat Maarten niet genoeg kracht had. “Hij was zeker nog niet klaar voor een vaste plaats”, verklaart Broos. “Door blessures was hij even out en nadien had ik een sterke ploeg die ik niet meer veranderde. Soms zijn dat de momenten die bepalen welke kant je op gaat. Na dat jaar kon hij het geduld niet meer opbrengen maar wij mogen de hand ook wel een beetje in eigen boezem steken. Hoewel hij power miste, was Maarten een uitstekend voetballer. Misschien hadden we te weinig geloof in hem”, besluit de ex-trainer. (MSA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier