Maarten Martens is blij met comeback Dick Advocaat bij AZ

© ImageGlobe

Dick Advocaat wordt opnieuw trainer van AZ, de Nederlandse club van de Belgen Maarten Martens, Jan Wuytens, Jonas Heymans en Yves De Winter.

Dick Advocaat wordt opnieuw trainer van AZ, de Nederlandse club van de Belgen Maarten Martens, Jan Wuytens, Jonas Heymans en Yves De Winter.

Advocaat ondertekende bij AZ een contract tot het einde van het seizoen. De voormalige Belgische bondscoach volgt Gertjan Verbeek op, die op 29 september werd ontslagen. ‘De kleine generaal’ leidt vrijdag zijn eerste training en zit zondag al op de bank in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur.

AZ staat na negen speeldagen op de negende plaats in de Eredivisie met 13 punten. Er spelen met Maarten Martens, Jan Wuytens, Jonas Heymans en doelman Yves De Winter vier Belgen.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat Advocaat hoofdtrainer bij AZ wordt. Eerder was de 66-jarige Hagenaar na het vertrek van Ronald Koeman in het seizoen 2009-2010 al eens vijf maanden AZ-coach, een functie die hij combineerde met zijn taak als trainer van de Rode Duivels. Hij leidde de Alkmaarders met een vijfde plaats in de competitie naar Europees voetbal.

Na zijn vertrek bij de nationale ploeg (in april 2010) en AZ was Advocaat twee jaar bondscoach van Rusland (juli 2010 – juli 2012) en een seizoen hoofdtrainer van PSV (2012-2013).

Chemie

Martens is verheugd met de aanstelling van Advocaat. De 29-jarige aanvoerder van de Alkmaarders kent Advocaat al vanuit zijn eerdere periode bij AZ. ‘Ik weet wat me te wachten staat’, zegt Martens, die ook door Advocaat werd geselecteerd voor de Rode Duivels toen die bondscoach was.

‘De groep snakte ook wel naar een oplossing’, erkent de middenvelder annex aanvaller. ‘Maar we hebben de periode tussen het ontslag van Verbeek en de aanstelling van Advocaat wel goed overbrugd.’

Martens stapte, samen met Nick Viergever, namens de selectie naar het bestuur van AZ om aan te geven dat de chemie met Verbeek niet meer aanwezig was. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier