Man City – Chelsea: vrijheid voor de Belgen

© BELGAIMAGE

Kevin De Bruyne en Eden Hazard, die zaterdag voor het eerst dit seizoen tegenover elkaar staan in de Premier League, zijn de offensieve leiders van hun ploeg. Een tactische analyse van Sport/Voetbalmagazineredacteur Guillaume Gautier.

De Belgische nationale ploeg is als een puzzel. De stukjes schuiven logisch in elkaar, behalve op één plaats. Op het middenveld. En daar hebben we zelfs twee puzzelstukjes voor. De complementariteit van Eden Hazard en Kevin De Bruyne is al voer voor debat sinds ze samen bij de Rode Duivels voetballen. Dat komt omdat beiden in dezelfde zone van het veld acteren, hoewel ze hun rol op een andere manier invullen.

Antonio Conte en Pep Guardiolakennen dat nationaal ‘probleem’ niet. Zij leggen hun Belgisch puzzelstuk midden in hun aanvallend compartiment en zo wordt hun puzzel een kunstwerk.

Speeltuin

Antonio Conte en Eden Hazard
Antonio Conte en Eden Hazard© REUTERS

In de ploeg van Chelsea die zich geplooid had naar de strakheid van José Mourinho, heeft Antonio Conte het systeem moeten veranderen om er een aantal gewoontes uit te krijgen. Zo kan Eden Hazard nu andere zones bestrijken dan zich louter tot de linkerflank te beperken. Dankzij Marcos Alonso, die de flank kan afschuimen of de combinatie kan opzetten, heeft Eden de keuze: hij kan vleugelspeler zijn als hij dat wil, in de buurt van Diego Costa gaan spelen als een soort 9,5 of de ballen komen ophalen als een echte nummer 10.

Die vrijheid heeft zijn statistieken de hoogte in gejaagd: 2,8 schoten per match in de Premier League dit seizoen, tegenover 1,2 vorig jaar. Hazard voetbalt dichter bij het doel (23 van zijn 34 schoten komen van binnen de rechthoek) en dribbelt ook vaker (4,3 keer per wedstrijd, tegenover 2,9 keer vorig jaar). Doordat Costa en Pedro vaak de diepte induiken en Nemanja Matic en N’Golo Kanté niet veel risico in hun spel leggen, is de ‘speeltuin’ van Hazard heel groot.

KDB werd ‘zuiverder’ onder Guardiola

Bij Manchester zoekt Pep Guardiola nog naar een manier om Kevin De Bruyne het best tot zijn recht te laten komen. Tegen Barcelona stond hij in de punt, vooral omdat hij in staat is om in elke situatie gevaar te creëren. KDB heeft ook al op beide flanken gespeeld, maar hij voelt zich het best centraal op het middenveld. Daar laat Guardiola hem de vrijheid om als de 9,5 te acteren die hij was in de Bundesliga, terwijl hij ook vaak betrokken is in de opbouw van het spel.

Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne© REUTERS

De Bruyne is op die manier ‘zuiverder’ geworden (82,3 procent geslaagde passes, terwijl hij met Manuel Pellegrini onder de 80 procent zat) zonder zijn alomtegenwoordigheid in het laatste derde van het veld te verliezen. Zo is hij betrokken bij 6,4 kansen per match (3,2 schoten en 3,2 key passes).

Zijn favoriete beweging is de tegenovergestelde van die van Hazard, omdat KDB vanuit het centrum vertrekt om de ruimte te gaan opzoeken op de flanken. Een gewoonte die van hem een van de spelers maakt die de beste centers geeft in de Premier League (29 geslaagde voorzetten dit seizoen, alleen Dimitri Payet doet beter).

Het is dus in de zones waar de beslissingen worden genomen dat Conte en Guardiola hun Belgische pionnen geplaatst hebben. Omdat hun talent op elk ogenblik het verschil kan maken. Zaterdag om 13.30 uur kunnen we ons opmaken voor een duel tussen de twee Belgische tenoren.

Guillaume Gautier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content