Manchester City brengt onderzoek Leterme bij UEFA in diskrediet

Manchester City in de Champions League © Belga Image

De UEFA heeft haar onderzoek naar de financiële gang van zaken bij Premier League-kampioen Manchester City afgerond. Het dossier werd doorverwezen naar de interne rechtbank van de Europese federatie, waar een vonnis zal geveld worden.

De club van Rode Duivels Vincent Kompany en Kevin De Bruyne zou, volgens de New York Times, een uitsluiting voor de Champions League riskeren, op basis van de bevindingen uit het onderzoek naar mogelijke overtredingen op de Financial Fair Play. Het onderzoek naar Manchester City werd geleid door voormalig premier Yves Leterme.

Manchester City reageerde donderdag ’teleurgesteld, maar helaas niet verrast’ op het statement van de UEFA. ‘We hebben alle vertrouwen in een positieve uitkomst wanneer de zaak zal behandeld worden door een onafhankelijke gerechtelijke instantie’, klonk het verder.

‘De lekken naar de media de voorbije weken zijn typerend voor het onderzoek dat werd gecoördineerd door meneer Leterme. De aantijgingen van financiële onregelmatigheden zijn volledig onjuist. Uit het onderzoek komen fouten en misinterpretaties naar voren, die alleen maar aantonen dat er absoluut geen eerlijk proces gevoerd wordt.’

De UEFA maakte niet bekend wanneer een verdict mag verwacht worden. Bij een negatieve uitkomst voor Manchester City lijkt het zeker dat de blauwhemden naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) stappen.

Football Leaks

Sinds maart voert de financiële controlecommissie van de UEFA een onderzoek naar de club, na publicaties in de media op basis van Football Leaks.

Onder meer zou de Engelse kampioen in 2013 met de cijfers van sponsorcontracten gesjoemeld hebben om een verlies van 11,5 miljoen euro in te dekken. Een jaar later zou de club de manager van een minderjarige speler (de toen 14-jarige Jadon Sancho, die inmiddels bij Borussia Dortmund zit) 235.000 euro betaald hebben.

Dankzij Football Leaks kwam ook aan het licht dat Abu Dhabi – de club is sinds 2008 in handen van de familie van de emir – in zeven jaar tijd via overgewaardeerde sponsorcontracten een fortuin in City zou gepompt hebben.

In 2014 veroordeelde de UEFA Manchester City al eens voor inbreuken op de Financial Fair Play. Het kostte de club van Vincent Kompany en Kevin De Bruyne toen 57 miljoen euro, waarvan 37 miljoen voorwaardelijk. Bovendien moest de club in de Champions League 2014-2015 met een beperkte selectie aantreden.

Ook de Premier League onderzoekt momenteel mogelijke overtredingen van de club.

Treble

Manchester City vierde zondag de zesde landstitel, de tweede op rij en de vierde sinds de overname van de club. Komende zaterdag kunnen de Citizens een binnenlandse treble realiseren, door na de League Cup (in februari tegen Chelsea) ook de FA Cup te winnen. In de finale is Watford de tegenstander.

De grote droom van de eigenaars uit het Midden-Oosten is echter een eindzege in de Champions League, wat tot nu toe nog niet gelukt is.