Manchester City gaat prijzenkast vullen

© AFP

De club van Vincent Kompany staat op kop in eigen land en doet nog mee in de Europa League. Ze lijken goed op weg om 35 jaar droogte te doen vergeten.

Manchester City staat al jaren in de schaduw van grote broer United. Het voorbije seizoen eindigde Manchester City nog derde in de Engelse competitie. Roberto Mancini, manager sinds 2009, behield het vertrouwen van het bestuur omdat hij de club voor de eerste maal naar de Champions League leidde.

Het belangrijkste moment vorig seizoen was niet die kwalificatie, maar wel het winnen van de FA Cup. Mancini maakte zo een einde aan 35 lange jaren zonder trofee. Supporters van aartsrivaal United moesten daardoor ook het spandoek weghalen waarop het aantal jaar zonder prijs stond, tot groot jolijt van de Sky Blues.

Aanvallender spel

Een van de redenen waarom City het dit seizoen zo goed doet is de verandering van tactiek. Roberto Mancini kreeg vorig seizoen het verwijt te verdedigend te spelen en beloofde daar dit seizoen verandering in te brengen. Met succes: The Citizens scoorden al 64 keer na 25 speeldagen, terwijl ze vorig seizoen slechts 60 doelpunten maakten op een heel seizoen.

Met spelers zoals David Silva, Edin Dzeko, Mario Balotelli en Sergio Aguëro is er genoeg aanvallend talent om gelijk welke verdediging open te breken. Nu Carlos Tévez, vorig seizoen topscoorder met 20 stuks, ook terug meedoet heeft Mancini genoeg opties voorin.

Rots in de branding

Naast wereldspitsen kan Mancini beschikken over een betrouwbare verdediging. Die kreeg dit seizoen nog maar 19 goals tegen. Dat is voornamelijk te danken aan het hoge spelniveau van kapitein Vincent Kompany en sluitstuk Joe Hart.

Mancini heeft met Joleon Lescott een betrouwbare partner voor Kompany en beschikt over aanvallende backs zoals Micah Richards, Gaël Clichy, Aleksandar Kolarov en Pablo Zabaleta. De verdediging hield dit seizoen al tien keer de nul, maar scoorde ook al tien keer, waarvan Kompany er twee voor zijn rekening nam.

Waarom dit seizoen wel?

De voornaamste titelkandidaten (Arsenal, Chelsea en Liverpool) kennen dit jaar een slecht seizoen. Enkel United en Tottenham blijven in het spoor van City en staan op respectievelijk twee en zeven punten. Thuis blijft City ongeslagen, uit verloor het alleen van Chelsea, Everton en Sunderland.

Kenners voorspellen een tweestrijd tussen de teams uit Manchester. Het zou een extra motivatie voor The Citizens zijn om hun ‘grote broer’ het zwijgen op te leggen.

De honger is groot bij City en ze willen alles winnen wat ze kunnen. Coach Mancini zei dat ze de Europa League serieus namen en hij loog niet. Portugees kampioen Porto werd over twee wedstrijden met 6-1 vernederd.

De Italiaanse coach beschikt over een kern met absolute wereldsterren met op elke positie twee of meer evenwaardige alternatieven. De club ligt op koers om dit seizoen zijn prijzenkast aan te vullen. Wel valt af te wachten of de trainer de kern scherp kan houden. (MSA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier