Manchester United bevestigt: Mourinho volgt Van Gaal op

José Mourinho © Belga Image

Het nieuws hangt al enkele weken in de lucht, maar is nu ook bevestigd door de club: De Portugees José Mourinho wordt de nieuwe trainer van Manchester United.

José Mourinho volgt bij de club van Marouane Fellaini en Adnan Januzaj als trainer de Nederlander Louis van Gaal op. Hij tekende een contract voor drie jaar – dus tot midden 2019 – met een optie tot minstens 2020, verduidelijkt Manchester United in de mededeling.

CEO Ed Woodward van ManU looft Mourinho als ‘simpelweg de beste trainer in het voetbal’. De Portugees zelf heeft het over ‘een grote eer. Rond de club hangt een sfeer die geen enkele andere club evenaart’.

Manchester United beëindigde het afgelopen seizoen in de Premier League op een teleurstellende vijfde plaats, maar won wel de FA Cup.

Palmares

Mourinho werd in december 2015 ontslagen bij Chelsea na een reeks tegenvallende resultaten, maar kan niettemin uitpakken met een indrukwekkend CV. Zo won hij titels in vier verschillende landen: met Porto in Portugal, met Chelsea in Engeland, met Inter in Italië en met Real Madrid in Spanje. Met Porto (2004) en Inter (2010) won hij ook de Champions League.

De ironie wil dat Mourinho nog als assistent onder Van Gaal gewerkt heeft bij FC Barcelona. Daarover zei de Portugees in 2014 nog: ‘Van Gaal was belangrijk voor mij. Hij heeft mij een kans gegeven om op een hoog niveau te werken. Ik zal nooit het respect dat ik voor hem heb, ontkennen.’(KVDA/SVH)

José Mourinho (r) was nog assistent onder Van Gaal bij FC Barcelona.
José Mourinho (r) was nog assistent onder Van Gaal bij FC Barcelona. © Reuters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier