Manchester United blijft op de sukkel

Ole Gunnar Solskjaer © REUTERS
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Manchester United is ook dit seizoen het spoor bijster. Wat loopt er mis?

Manicures in en rond Manchester hebben dezer dagen niet veel werk. Na acht speeldagen in de Premier League zijn de nagels van de supporters van Manchester United zo goed als afgebeten. Een blik op het klassement leert dat The Red Devils na 8 speeldagen op een schamele 12e plaats staan, met 9 punten op 24 en een doelsaldo van 9 goals voor en 8 tegen. Zondag komt de Kloppmachine van Liverpool op bezoek in Old Trafford. Geen leuk vooruitzicht voor de nagels van de fans.

Tijdens de voorbereiding op het eerste volledige seizoen onder Ole Gunnar Solskjaer, deze zomer, waren de ogen in Manchester gericht op voorzitter Ed Woodward. Wat zou hij doen met Paul Pogba, die openlijk solliciteerde naar een vertrek? En wat met Alexis Sánchez, de transferflop met het hoogste salaris uit de clubhistorie? Zou United eindelijk een creatieve spelmaker van topniveau halen, waarnaar het zoutloze middenveld al jaren snakt?

Een en ander liep weer ontgoochelend af voor de fans. Het grote geld rolde wel, maar niet richting Sporting Lissabon, waar de felbegeerde middenvelder Bruno Fernandes over de kwaliteiten beschikt die United ontbeert. In plaats daarvan maakte Woodward van Harry Maguire de duurste verdediger ter wereld, door hem voor 87 miljoen euro los te weken van Leicester City. Daarnaast tikte United 55 miljoen af voor een rechtsback van Crystal Palace, Aaron Wan-Bissaka. Het blijft verwonderlijk dat Woodward de hoofdverantwoordelijke is voor het technische beleid van Manchester United. Want vreemd genoeg heeft de club nog steeds geen voetbaldirecteur in dienst.

Acht tegengoals op acht wedstrijden, dat is degelijk, maar negen gemaakte doelpunten, terwijl Liverpool en Manchester City al aan respectievelijk 20 en 27 zitten? Dat is ronduit alarmerend. Zelfs Norwich City, voorlaatste in de stand, heeft méér gescoord dan United. Sinds de verkoop van Romelu Lukaku zit Solskjaer krap in de spitsen. Marcus Rashford was op de koop toe een tijdje geblesseerd, waardoor Jesse Lingard noodgedwongen in de punt werd geposteerd. Toch is het niet allemaal kommer en kwel vooraan. De goedkoopste aankoop van deze zomer, de pijlsnelle linkerspits Daniel James van Swansea City (20 miljoen euro), lijkt een schot in de roos te zijn. Op de andere vleugel biedt de pas zeventienjarige Mason Greenwood, zowaar eigen kweek, hoop in bange dagen. Hij bezorgde zijn club de winst in het eerste groepsduel in de Europa League, tegen FC Astana (1-0), met zijn eerste goal in de hoofdmacht.

Vooralsnog is de Europa League echter bijzaak op Old Trafford. Alles is bij de Mancunians gericht op een rentree volgend seizoen in de Champions League, het internationale hoofdpodium waarop de club in 2008 voor het laatst zegevierde. Dat kan via het winnen van de Europa League, maar Solskjaer lijkt in te zetten op plaatsing via een plek bij de eerste vier in de Premier League. Daarvoor moeten Solskjaer en Woodward in januari opnieuw de markt op, zoveel is nu wel zeker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier