Manchester United: het ‘langeballenteam’ van Louis

Louis van Gaal © Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In Engeland stelt men zich vragen bij de tactiek van Louis van Gaal. Volgens die laatste is dat uiteraard onterecht.

Een statistiekje van vorige week uit de Premier League: van alle ploegen verzond degradatiekandidaat Burnley de meeste lange ballen, namelijk 1877 (78 per wedstrijd). Verrassende tweede in die ranglijst is Manchester United met 1861. Staartploegen QPR, West Bromwich en Leicester City vervolledigen de top vijf. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Arsenal (1098, 45 per match), Manchester City (1184), Liverpool (1377) en Chelsea (1407).

‘Langeballenteam’

Louis van Gaal werd afgelopen zomer ingehaald als een tactisch genie, maar daar is op het veld voorlopig dus weinig van te merken. Dat stelde ook Sam Allardyce vast. Nadat United een puntje was komen wegpikken in Upton Park (1-1), sprak de coach van West Ham spottend van ‘Long Ball United’.

Op een persconferentie een paar dagen later probeerde Van Gaal met allerlei statistieken de stelling van Allardyce te counteren. Zo zei hij dat United inderdaad veel lange ballen gebruikt, maar dan vooral lateraal, om het spel te verleggen.

Het is alsof je Jamie Oliver uitnodigt in je keuken om hem vervolgens te laten afwassen

Toch blijft er over de plas verwondering over de tactiek van de Nederlander, zeker over de opstelling van Wayne Rooney als middenvelder. Een journalist omschreef dat als volgt: ‘Het is alsof je Jamie Oliver uitnodigt in je keuken om hem vervolgens te laten afwassen.’ Van Gaal benadrukte daarop dat Rooney centraal staat in zijn ’totale visie’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier