Manchester United ontslaat Louis van Gaal

José Mourinho vervangt Louis van Gaal als trainer van Manchester United © Reuters/AFP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu ook gebeurd: Manchester United zet Louis van Gaal aan de deur. Alles wijst erop dat het niet lang zal duren vooraleer José Mourinho door diezelfde deur wordt verwelkomd.

De 64-jarige Nederlander nam de teugels bij Manchester United in handen nadat hij Nederland naar een onverhoopte derde plaats op het WK in Brazilië had geleid. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen, zeker na het mislukte seizoen onder David Moyes. Die had de leemte die sir Alex Ferguson had gelaten, niet kunnen opvullen.

Daarin slaagde ook Louis van Gaal niet, die qua ego zeker niet moet onderdoen voor Ferguson. Ondanks de komst van Angel Di María, Ander Herrera, Luke Shaw, Marcos Rojo en Daley Blind loodste de Nederlander het team slechts naar een vierde plaats in de Premier League. Wel goed voor een Champions League-ticket, maar niet meer dan dat.

De Nederlander kreeg echter nog krediet, hij had immers een driejarig contract getekend.

Achterwaartse passes

ManU maakte slechts 49 goals in de competitie, het laagste aantal sinds 1989-1990

Maar ook dit seizoen, met onder meer Memphis Depay en Anthony Martial erbij, kreeg Van Gaal de ploeg niet aan het voetballen. Bewijs daarvan: Manchester United maakte slechts 49 goals in de competitie, het laagste aantal sinds 1989-1990. Afgelopen seizoen werden in totaal 3.222 achterwaartse passes opgetekend bij het team, het meeste van alle ploegen in de Premier League.

Verdedigend zat het wel snor bij United: slechts 35 tegengoals, samen met Tottenham het laagste aantal, en 18 clean sheets, ook een record dit seizoen en evenveel als Arsenal.

Speelstijl

Paul Scholes
Paul Scholes© Belga Image

Van Gaal, nochtans een coach met tonnen ervaring (Ajax, FC Barcelona, Bayern München), slaagde er niet in om van Manchester United een geloofwaardige titelkandidaat te maken. Vooral over de manier van voetballen was afgelopen seizoen veel te doen.

Heel wat oud-Unitedboegbeelden stoorden zich aan de speelstijl van Van Gaal. Paul Scholes voorop: ‘Het lijkt alsof de spelers geen goals willen maken. Het is geen team waarin ik graag zou spelen. Er is geen spirit, er wordt niet gelachen, er is geen entertainment.’

Mourinho

José Mourinho (r) was nog assistent onder Van Gaal bij FC Barcelona.
José Mourinho (r) was nog assistent onder Van Gaal bij FC Barcelona. © Reuters

Dat Manchester United nu zijn ontslag aankondigt, is dan ook geen verrassing. Het moment is wel pijnlijk, slechts drie dagen na winst van de FA Cup tegen Crystal Palace, de eerste trofee voor de Red Devils sinds de titel in 2013.

De verwachting is dat binnen afzienbare tijd José Mourinho (53) aangesteld wordt als coach. De ironie wil dat de Portugees nog als assistent onder Van Gaal gewerkt heeft bij FC Barcelona. Daarover zei Mourinho in 2014 nog: ‘Van Gaal was belangrijk voor mij. Hij heeft mij een kans gegeven om op een hoog niveau te werken. Ik zal nooit het respect dat ik voor hem heb ontkennen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier