Mannschaft verlaat WK al in eerste ronde, Zweden wordt groepswinnaar

Duitsland verliest tegen Zuid-Korea en is uitgeschakeld © Belga

De uittredende wereldkampioen moet al in de groepsfase de koffers pakken en eindigt zelfs laatste in haar poule, na een 0-2-verlies tegen Zuid-Korea.

Duitsland is er niet in geslaagd zich voor de achtste finales van het WK voetbal te plaatsen. De titelverdediger leed in Kazan een 2-0-nederlaag tegen Zuid-Korea en eindigde op de laatste plaats in groep F. Zuid-Korea is als derde eveneens uitgeschakeld, terwijl Zweden na een 3-0 zege tegen Mexico naar de kop wipt en groepswinnaar wordt. Mexico gaat als tweede door.

In de achtste finales nemen Zweden en Mexico het op tegen de eerste twee van groep E. Daarin kunnen Brazilië, Zwitserland (beide 4 punten) en Servië (3) zich nog plaatsen. Costa Rica (0) is uitgeschakeld.

Het is de allereerste keer dat Duitsland er in de – eerste – groepsfase al uitgaat. De Mannschaft veroverde in 1954, 1974, 1990 en 2014 de wereldtitel, verloor vier keer de WK-finale en eindigde ook vier keer als derde. De slechtste prestatie tot aan het WK van Rusland was uitschakeling in de tweede groepsfase in 1978 in Argentinië. De Duitsers eindigden toen als derde in de groep, achter Italië en Nederland.

De ploeg van bondscoach Joachim Löw maakte op het WK in Rusland slechts twee doelpunten, beide in de wedstrijd tegen Zweden (2-1). Nooit eerder scoorde Duitsland zo weinig op een mondiale eindronde.