ManU kan Alexis Sánchez goed gebruiken

Alexis Sanchez © belgaimage
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De 29-jarige Chileen versterkt het offensieve compartiment van Manchester United.

Een WK is soms onwerkelijk. Sommige spelers schitteren er voor de ogen van het publiek om daarna in de anonimiteit te hervallen. Sir Alex Ferguson stond altijd wat wantrouwig tegenover grote toernooien. In zijn autobiografie legt de Schotse oud-trainer uit: ‘Soms zijn voetballers gemotiveerd om een WK of een EK te spelen, maar eenmaal het evenement voorbij is, kan hun niveau zakken.’

Het verklaart wellicht waarom Fergie na het WK 2010 niet alles in het werk stelt om een speler van 21 jaar naar Old Trafford te halen die indruk gemaakt heeft in Zuid-Afrika: een zekere Alexis Sánchez.

Er zal nog zeven lange jaren gewacht moeten worden voor het shirt van de Red Devils over de schouders van de Chileen hangt. In die periode breekt Sánchez door bij Udinese, stapelt hij de trofeeën op bij het Barça van Lionel Messi, blinkt hij uit bij de nationale ploeg en versterkt hij de aanval van Arsenal.

Bij de Gunners belandt hij na het WK van 2014 waar hij een glansrol vertolkt in het Chili van Jorge Sampaoli. Onder de hoede van Arsène Wenger kan Alexis nooit echt voor de zo begeerde titel strijden, maar scoort hij wel zo’n zestig keer, verspreid over vier seizoenen. Nu volgt hij dus de weg van zijn voorganger in Londen. Net zoals Robin van Persie verruilt Sánchez zijn Arsenalshirt voor dat van United.

José Mourinho verwelkomt de Chileen met de glimlach van iemand die onverwachts een grote slag geslagen heeft. ‘Onze ploeg is niet gemaakt om er nieuwe spelers in januari bij te krijgen’, verduidelijkt The Special One. ‘Maar als er zich een fantastische opportuniteit voordoet, moeten we ervoor gaan.’ Kon de Portugese trainer de optie Sánchez dan gewoon aan zich voorbij laten gaan? Sinds Romelu Lukaku door een mindere periode gaat, heeft Manchester immers de grootste moeite voor doel.

Het lijkt drummen in het offensieve compartiment van de Red Devils, maar Jesse Lingard, Marcus Rashford en Anthony Martial zijn nog te jong om echte referenties te worden. Geen van die spelers is zo’n betrouwbare pion als Alexis Sánchez, die gemiddeld één goal om de 104 minuten maakt sinds zijn komst naar Arsenal. Bovendien kan de Chileen op elke plaats voorin uitpakken met zijn dribbels. In het Emirates Stadium werd hij uitgespeeld op links en diep in de punt, en in Camp Nou was hij vaak te vinden op de rechterflank.

In het elftal van Wenger lijkt hij het best tot zijn recht te komen in de spits. Dat komt omdat Sánchez een onbeperkt jachtterrein nodig heeft om zijn beste rendement te halen. Op de flank voelt hij zich soms geblokkeerd, maar Mourinho geeft zijn offensieve spelers een vrijheid die niet gebonden is aan hun positie. ‘Onder Louis van Gaal was het moeilijk voor een winger om de andere flank te gaan opzoeken. Maar Mourinho ziet daar geen graten in’, zei Ander Herrera in het Spaanse maandblad Panenka. Dat soort vrijheid zal het nieuwe nummer 7 van de Red Devils met veel plezier benutten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier