Marco Giampolo moet bij AC Milan hogeschoolvoetbal doceren

Giampaolo doceert op een bijna wetenschappelijke manier het vak voetbal, en bezorgt spelers die teerden op intuïtie of talent flink wat hoofdpijn. © getty images

Met Marco Giampaolo (51) krijgt AC Milan een trainer voor wie voetbal niet alleen een studievak is, maar ook mooi en naar voren gericht moet zijn.

Moe en opgebrand leek Gennaro Gattuso toen hij na het seizoen de handdoek gooide als trainer van Milan. De beoogde kwalificatie voor de Champions League had hij niet gehaald, waardoor Milan vele tientallen miljoenen misloopt. Of het met zijn vijfde plaats deelneemt aan de Europa League, beslist de UEFA binnenkort. Milan heeft al jaren problemen met de Financial Fair Play en weet begin juli wat het verdict is.

Die financiële problemen zijn het gevolg van de overname door de Chinese eigenaars een paar jaar geleden. Die hadden geen financieel plan, maar wel grote en vooral dure ambities, waardoor Milan een jaar geleden van het faillissement gered werd toen het overgenomen werd door het Amerikaanse investeringsfonds Elliot.

Dat fonds stelde in december de in Zuid-Afrika geboren maar in Engeland opgegroeide Ivan Gazidis aan als algemeen directeur om een nieuwe politiek uit te stippelen. Na een half jaar in stilte observeren, duidde de man die van 2008 tot 2018 succesvol dezelfde rol vervulde bij Arsenal, de te volgen weg aan.

‘Ten eerste moeten we tonen dat we een club zijn die een gezond financieel beleid kan voeren. Op sportief vlak gaat Milan niet investeren in topspelers of spelers die al top geweest zijn, maar in diegenen die topspelers kunnen worden en samen met de club geschiedenis willen schrijven.’

Meteen had sportief directeur en ex-Milanspeler Leonardo de boodschap begrepen. Hij wordt opgevolgd door zijn vroegere ploegmaat bij de rossoneri, Paolo Maldini die zich helemaal kan vinden in de nieuwe lijn.

Ook de trainer past in de opdracht om jonge toptalenten beter te maken. Voor de in Zwitserland geboren Italiaan Marco Giampaolo (51) is Milan de zevende eersteklasseclub sinds zijn trainersdebuut met Cagliari op het hoogste vlak in 2006. Na een bescheiden spelerscarrière die zich op één seizoen in tweede vooral in derde klasse afspeelde, trainde hij na Cagliari in de Serie A ook Siena, Catania en Cesena. In 2015 volgde hij bij Empoli Maurizio Sarri op, die hem zelf bij het bestuur had aangeboden. Na één jaar verhuisde hij naar Sampdoria waar hij zich de voorbije twee jaar liet opmerken door zijn voetbalbenadering.

Giampaolo is niet iemand die enkel zweert bij het resultaat. Hij maakt spelers beter en gaat uit van aanvallend voetbal, liefst in zijn favoriete 4-3-1-2-opstelling, maar alles moet doordacht gebeuren. Giampaoli doceert op een bijna wetenschappelijke manier het vak voetbal, en bezorgt spelers die teerden op intuïtie of talent flink wat hoofdpijn.

Net als Trond Sollied zweert hij bij een shadow game, elf spelers die over het veld bewegen zonder tegenstander, om de automatismen op het veld tot in den treure te herhalen. Bij hem is voetbal geen spel, maar een vak, maar eens zijn spelers het onder de knie hebben, is het resultaat positief en aanvallend voetbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier