Marco Van Basten wordt hoofdcoach bij Heerenveen

© Belga

Marco Van Basten tekent een contract voor twee jaar bij de Friese club.

Voor Heerenveen betekent de komst van ‘Marco Golo’ de gewenste invulling van de functie van hoofdcoach, die sinds het vertrek van Ron Jans vacant was. In de mededeling op de clubwebsite staat dat de voetbalvisie van de ex-Oranjespeler volledig aansluit bij die van Heerenveen. De ambitie is om aantrekkelijk aanvallend voetbal te spelen, bij de beste in de Nederlandse subtop te horen en regelmatig Europees voetbal te spelen. Daarnaast is de doorstroming van eigen talent naar de eerste ploeg ook een speerpunt.

“Wederzijds respect en vertrouwen”
Van Basten zei het volgende over zijn nieuwe werkgever. “Het Abe Lenstra-stadion is een geweldig stadion. SC Heerenveen is een prachtige club met veel mogelijkheden. Ik heb een aantal goede gesprekken gevoerd met de club, en we waren er redelijk snel uit. Het gevoel van beide kanten was goed. Er was wederzijds respect en vertrouwen.” De Friese voorzitter wou het volgende kwijt: “De hoofdtrainer is het uithangbord van de club en Marco is daarin een grote naam.”

Ex-Ajax
In 1995 liep de 13-jarige spelersloopbaan van Van Basten ten einde bij Italiaanse topclub AC Milan. In 2003 startte de Nederlandse middenvelder een trainerscursus bij de KNVB. Als trainer van de Ajax-beloften werd hij in zijn eerste seizoen al kampioen en won hij de Beker. Het volgende jaar nam ‘San Marco’ het roer over bij Oranje als opvolger van Dick Advocaat. Hij keerde terug naar de Nederlandse hoofdstad na het EK van 2008 als trainer van het Ajax-elftal. Van Basten stapte op na een derde plaats in de Eredivisie in het seizoen 2008-2009. Sindsdien volgde hij enkele cursussen om zijn terugkeer naar het trainersvak voor te bereiden. (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier