“Marcos Camozzato blijft defensief kwetsbaar”

© Belga

Dat zegt Stan Van den Buijs, voormalig assistent van Michel Preud’homme bij Standard.

Marcos Camozzato, de aanwinst van Club Brugge, is een van de drie verdedigers die huidig Standard-trainer Dominique D’ Onofrio eind 2006 uit Brazilië naar Luik meebracht.

“Onze eerste indruk was dat hij de minst getalenteerde was”, zegt Stan Van den Buijs, toenmalige assistent van Michel Preud’homme bij Standard.

“Hij kende heel veel problemen met de dekking van de binnenkant. Het was dramatisch.”

“Dat hij na zes moeilijke eerste maanden toch slaagde, als enige van de drie nog wel, komt omdat hij door zijn intelligentie en zijn professionele ingesteldheid veel oppikte en op alle vlakken vooruitgang maakte. Zijn linker is beperkt, maar zijn rechter heel goed.”

Hij is geen rasverdediger, vindt Van den Buijs, de troeven van Marcos liggen in de opbouw. “Defensief blijft hij toch kwetsbaar. Nog altijd maakt hij veel fouten in zijn positiespel, hij is niet van de grootsten (1,77 meter, nvdr) en zijn kopspel is niet denderend.”

“Bij ons profiteerde hij toen van het feit dat hij als rechtsback voor 70 procent aan aanvallen kon denken, omdat Sarr, Onyewu en Dante verdedigend sterk genoeg waren om het achterin vaak met drie man op te lossen.”

“Zijn kwaliteit was dat hij spontáán kon voetballen, bijna constant mocht opkomen en over een uitstekende, van doel wegdraaiende voorzet beschikt die ideaal is om op in te lopen door sterke spitsen of mannen die uit de tweede lijn komen zoals Fellaini en De Camargo.”

“Met infiltrerende middenvelders als Perisic en Geraerts kan dat ook voor Club Brugge een wapen worden.”

“Een pluspunt voor hem is evenzeer dat hij terecht zal komen in een ploeg die hoog speelt en waarin de backs mogen meevoetballen, want hij is afhankelijk van de combinatie. Marcos is geen type flankverdediger dat individueel het verschil zal maken op snelheid en/of loopvermogen.”

(Christian Vandenabeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier