Mbaye Leye: Beste voorstel kreeg ik van Germinal Beerschot

© Belga

De Senegalese spits zegt in Sport/Voetbalmagazine dat hij meer om sportieve dan om financiële redenen voor Standard koos.

Drié spitsen trok Standard op de laatste dag van de transferperiode nog aan: Mbaye Leye, Aloys Nong en Mémé Tchité. “Ik wist dat ze aan het praten waren met Nong, maar van de gesprekken met Tchité was ik niet op de hoogte”, bekent Leye in Sport/Voetbalmagazine.

“Toen ik op de terugweg naar Gent vernam dat ook hij getekend had, besefte ik dat de concurrentie in de spits nóg groter zou zijn, maar ik twijfelde niet,” aldus Leye.

“Ik ben mij bewust van mijn kwaliteiten en de prestaties die ik de voorbije jaren leverde, ik weet dat ik op álle offensieve posities inzetbaar ben en uiteindelijk was het die polyvalentie die mij toeliet om mij hier meteen aan te passen, snel te spelen en te tonen wat ik kan.”

S/VM: Was je toch niet een beetje teleurgesteld toen bleek dat Standard behalve Nong ook Tchité had aangetrokken?

“Neen. Ik was vooral blij dat ik weg was bij Gent en voor Standard getekend had. Voor mij betekende dat een positieve evolutie van mijn carrière en ik twijfelde er niet aan dat ik hier mijn kans zou afdwingen en die ook zou weten te grijpen.”

Voor Afrikaanse voetballers die in Europa spelen, is geld nog belangrijker dan het voor profs sowieso is, omdat zij vaak hun volk moeten helpen: koos je om financiële redenen voor Standard?

“We hebben in Afrika inderdaad veel monden te voeden, maar ik koos meer om sportieve dan om financiële redenen voor Standard. Het financieel beste voorstel kreeg ik van Germinal Beerschot. Daar haalden ze voor mij echt hun spaarpot boven. Glen De Boeck, Stakke Van den Buijs en de sportief directeur, allemáál deden ze al wat ze konden om mij te overtuigen.”

“Geld is natuurlijk belangrijk in het leven, maar soms moet je een keuze maken die je in de toekomst meer kan opleveren dan meteen. Daarom tekende ik voor Standard.”

Germinal Beerschot was niet tevreden.

“Het verbaasde mij van de sportief directeur te lezen dat ik hem mijn woord had gegeven, want dat is onjuist: ik beloofde nooit dat ik voor Germinal Beerschot zou tekenen.”

Is de Francky Dury van bij AA Gent dezelfde als deze die je bij Zulte Waregem meemaakte?

“Neen. Toen Gent met hem aan het onderhandelen was, kreeg ik telefoon van de voorzitter: hij wou mijn mening over hem kennen. Ik zei dat ik hem een tactisch sterke trainer vond en dat zo’ n type na Michel Preud’homme misschien wel aangewezen was.”

“Maar daarna stelde ik een verschil vast tussen de Dury van bij Zulte Waregem en die van Gent. De druk is groot natuurlijk en misschien is het voor iemand als hij wel normaal dat hij op dezelfde golflengte wil zitten als de mensen die er al waren, staf- en directieleden die van invloed kunnen zijn op bepaalde zaken.”

“Maar om er echt te kunnen slagen, zal het volgens mij nodig zijn om zelf zijn beslissingen te nemen.”

(Christian Vandenabeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier