‘Mbemba symboliseert het heden en de toekomst van Congo’

In de straten van Kinshasa wordt Chancel Mbemba aanbeden. © BELGAIMAGE

Sport/Voetbalmagazine trok naar Kinshasa op zoek naar de roots van Chancel Mbemba en sprak er onder meer een lovende Congolese bondscoach Florent Ibenge.

“Voor mij is Chancel de voetballende polyvalentie in hoogsteigen persoon”, oordeelt de Congolese bondscoach. “Door omstandigheden heeft hij bij mij al op zowat alle posities moeten spelen: back, centraal achterin, verdedigende middenvelder. Zelfs als je hem voorin zet, zou hij nog een 8 op 10 verdienen, zo goed is hij. Eigenlijk hadden zijn ouders hem niet Chancel, maar Excel moeten noemen. (lacht)

“Op de voorbije Africa Cup heb ik hem uitsluitend als nummer 6 gebruikt. Centraal achterin had ik immers genoeg keuze: Gabriel Zakuani, Joël Kimwaki en Cédric Mongongu. Op het middenveld kende ik minder weelde, en zeker niet van zijn niveau. Voor mij symboliseert Chancel het heden en de toekomst van Congo. Bijna een decennium lang steunde de nationale ploeg op grote namen als Dieumerci Mbokani, Zola Matumona en Trésor Lua-Lua, maar de opvolging is verzekerd dankzij Chancel, Neeskens Kebano en Yannick Bolasie“, besluit Ibenge hoopvol.

Lees de hele reportage in Sport/Voetbalmagazine van 27 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier