Mbokani: Mijn werk zit er op

© Belga

Dieumerci Mbokani, de Congolese spits van Standard, legt in Sport/Voetbalmagazine uit waarom hij Sclessin wil verlaten. “D’Onofrio heeft gezegd dat hij me zou helpen.”

“Vorig seizoen wou Luciano D’Onofrio (de sterke man van Standard, nvdr.) mij niet laten gaan”, aldus Mbokani. “Hij heeft mij toen gezegd dat hij mij voor dit seizoen zou helpen, dat hij mij niks in de weg zou leggen mocht er een aanvaardbaar buitenlands aanbod komen.”

“Luciano had mij nodig; nu heb ik hem, zijn woord, nodig.”

S/VM: Heb je een voorkeur?

Mbokani: “Ja, ik denk vooral aan Engeland en Duitsland. Mijn makelaar, Fabio Baglio, heeft interessante contacten. De wereldbeker is net afgelopen en de transfermarkt zal nu snel in beweging komen. Er zullen concrete aanbiedingen komen…”

S/VM: Verontrust dit afwachten je niet? Voor Milan Jovanovic (naar FC Liverpool, nvdr.) en Igor De Camargo (naar Mönchengladbach) lag alles vast voor de wereldbeker…

“Neen, dat zorgt niet voor stress want ik weet dat er geen andere uitweg is. De gevallen zijn anders. Jova was einde contract. Het aanbod van Mönchengladbach beviel Standard meteen.”

S/VM: Zal je nog bij Standard zijn wanneer Real Madrid op 17 augustus op bezoek komt?

“Ik hoop van niet. Alles moet zo snel mogelijk evolueren, de komende dagen al als dat kan. In België kan ik niks meer doen. Ik heb twee titels gewonnen, heb meegeholpen om Standard weer op de rails te zetten.”

“Ik kan mij niet meer motiveren zoals ik dat drie seizoenen lang bij Standard heb gedaan. Ik wil iets nieuws ontdekken om niet ter plaatse te blijven trappelen nadat ik zo’n vooruitgang heb gemaakt. Het is een kwestie van ambities, toekomstplannen,…”

“Mijn werk hier zit er op; het is nu aan Moteab, Christian Benteke, Eric Bokanga en aan de beloften van de club om de fakkel over te nemen.”

S/VM: Ben je niet ontgoocheld dat er geen trofeeën op je palmares staan zoals de Profvoetballer van het Jaar of de Gouden Schoen?

“Vind ik verbazend. Iedereen benadrukt wat ik voor Standard heb betekend en toch sta ik niet bovenin deze klassementen.

“Ik heb altijd geloofd, en doe dat nog steeds, dat alles op het terrein gebeurt. Wanneer tenoren uit het Belgische voetbal beweren dat ik talent heb, is dat voor mij voldoende. Die trofeeënkwesties zeggen mij niks meer.”

S/VM: Op welk vlak zal je vooruitgang boeken in het buitenland?

“Ik zal niet zozeer technisch of fysiek beter worden. Ik heb mijn kwaliteiten en mijn troeven. Maar ik zal meer referentiematchen hebben en dat is wat telt voor mij. In sommige landen is elke competitiespeeldag gelijk aan een avondje Champions League, of toch bijna. Dat is wat ik zoek.”

(Pierre Bilic)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier